Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Een belangrijk en maatschappelijk relevant boek

9 maart 2021

trigger warnings: grooming, seksueel misbruik, trauma

In Mijn duistere Vanessa volgen we hoofdpersoon Vanessa wanneer ze vijftien is en een seksuele relatie begint met haar 42-jarige leraar Engels en wanneer ze 32 is en haar voormalige leraar door verschillende vrouwen van seksueel misbruik beschuldigd wordt. Een zeer heftig onderwerp dat in dit boek zeer genuanceerd besproken wordt.

In de tijdslijn van haar tienerjaren zien we een verliefde tiener die de relatie met haar leraar romantiseert terwijl je als lezer wel duidelijk alle stappen in het groomingsproces ziet. Ook in de hedendaagse tijdslijn blijft Vanessa deels volhouden dat de affaire met haar leraar een liefdesrelatie was. Want als het dat niet was, wat was het dan wel en hoe moet ze dan verder leven?

Dit boek is ontzettend moeilijk om te lezen en ik wou permanent tegen de jonge Vanessa schreeuwen, haar uit de pagina's trekken en haar beschermen. Als je geen problemen hebt om over dit onderwerp te lezen is het een enorme aanrader. Het opent je ogen voor hoe het is om met trauma te leven en hoe het je dagdagelijkse leven ook jaren later blijft beïnvloeden.

Synopsis

Als haar docent Engels op de exclusieve kostschool een terloopse opmerking maakt en haar knie aanraakt, staat Vanessa in vuur en vlam en voelt ze zich heel bijzonder. Ademloos gaat ze in op zijn avances.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Mijn duistere Vanessa
Titel:
Mijn duistere Vanessa
Auteur:
Kate Elizabeth Russell
# pagina's:
425 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044642414
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksualiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips