Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Indrukwekkend!

5 december 2023

Cassandra. Door Niña Weijers.

Ik ben fan van Weijers, heb al haar boeken gelezen. Het knappe is dat elk boek helemaal anders is maar toch telkens het Niña-stempel draagt. Ook Cassandra is heel anders.

Dit is geen typisch true crime boek. Weijers wil de 15 jaar oude zaak rond de verdwijning en dood van Cassandra van Schaijk niet oplossen. Ze is gastschrijver in Almere en komt als dusdanig met het verhaal in aanraking.

Ik las al enkele negatieve recensies maar die mensen hadden, in mijn ogen, foute verwachtingen. Het is moedig van Weijers dat ze het aandurfde om over deze zaak te schrijven. Ze doet het onderzoekend, empathisch, tastend en respectvol. Zonder ooit de sensatie op te zoeken. Vol eerbied voor iedereen.

Het boek is geen portret van Cassandra, het meisje. De mensen rondom haar, het onderzoeksteam, de nabestaanden; zij zijn eigenlijk de hoofdpersonen, net als Cassandra, de mythologische figuur. Dat maakt dit boek heel origineel en boeiend. Daarnaast is alle extra aandacht voor deze zaak welkom, hoe lang ze ook geleden is.

Weijers geeft ons een inkijkje in de wereld zonder Cassandra, en hoeveel effect haar verdwijning en dood blijven hebben op een hele grote groep mensen. Zelfs mensen die haar eigenlijk niet echt gekend hebben.

Dit boek valt met niets te vergelijken. Het leest heel vlot maar laat je achter met een gat in je hart. Indrukwekkend. Knap gedaan.

Synopsis

Verslag van de Nederlandse schrijver (1987) over de zaak rond de verdwijning en dood van Cassandra van Schaijk in 2007 in Almere. Ze sprak met nabestaanden en betrokkenen, en zag hoe ontwrichtend de invloed van een onafgemaakt verhaal kan zijn.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Cassandra
Titel:
Cassandra
Auteur:
Niña Weijers
# pagina's:
263 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Augustus
ISBN:
9789045047270
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijverschap, Verdwijningen, Moorden ; Nederland, Ontvoeringen ; Nederland
Aanbevolen voor:
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips