Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wat een vrouw!

28 juli 2021

Bloed. Een vrouwengeschiedenis. Door Beatrijs Smulders.

Dit is het eerste deel in de biografische trilogie van verloskundige Smulders. Laat je niet afschrikken door de cover en duik in dit geweldige boeiende, meeslepende boek.

We volgen Beatrijs van klein, eigenwijs meisje (geboren in 1952) tot en met de jaren 80, als ze samen met een vriendin een eigen vroedvrouw-praktijk heeft. Haar verhaal is een soort van intieme inkijk in haar dagboek maar daarnaast geeft het ons ook een inkijkje in een super boeiende maatschappelijke periode. Het geloof verliest impact, de seksuele revolutie ontwaakt, een tweede feministische golf ontstaat, de pil komt op de markt en aids begint aan zijn vernietigende opmars, om maar een paar dingen te noemen.

Als jong meisje doet Beatrijs me denken aan Anne van het groene huis, ook qua schrijfstijl. Ze combineert een jeugdige frisheid en directheid met een meeslepende, fijngevoelige pen. Vanaf de eerste pagina sleurt ze je haar verhaal binnen en ze laat je 368 pagina’s lang niet meer los. Het feit dat ze net in die alles veranderende periode volwassen wordt geeft haar verhaal extra impact maar van zichzelf is Smulders ook buitengewoon boeiend. Ze is slim, eigenzinnig, empatisch, moedig en enthousiast. We volgen haar en haar vriendinnen gapend in de kerk, op uitwisseling in Amerika, tijdens het uitgaansleven in Amsterdam, op trektocht door Corsica of samen in bad met een bevallende vrouw.

Wat jammer genoeg vaak terugkomt is het (seksueel) geweld tegen vrouwen. Als jong meisje is Beatrijs al geboeid door seksualiteit, menstruatie, haar lichaam. Dat, samen met haar gedrevenheid om vrouwen te helpen en haar enthousiasme en empathie, maken van haar een geweldige vroedvrouw, denk ik. Het maakt haar in ieder geval tot een fascinerende vrouw en een meeslepende schrijfster. Dat weet ik alvast zeker. Ik kan niet wachten tot ik deel 2 en 3 kan lezen.

Bloed is een boek dat elke vrouw zou moeten lezen. Het geeft je niet alleen inzicht in Smulders maar ook in onze geschiedenis als vrouw én in onszelf. Ferme aanrader!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Bloed
Titel:
Bloed
Auteur:
Beatrijs Smulders
# pagina's:
368 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038808512
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vroedvrouwen
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips