Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Must Read!

16 september 2021

Drinkbare rivieren. Door: Li An Phoa. En: Maarten van der Schaaf.

Li An is een geweldige vrouw; inspirerend en enthousiasmerend, wijs en moedig, sterk en slim. En ze kan schrijven, en hoe.

Drinkbare rivieren is niet enkel een boek, een geweldig boek, maar ook een stichting (Drinkable Rivers) die streeft naar drinkbare rivieren wereldwijd. Phoa legde al meer dan 15. 000 km te voet af, langs rivieren maar ook op de PCT (gekend van Wild). Die tochten leerden haar dat alles met alles verbonden is en toonden haar ook hoe belangrijk drinkbaar rivierwater is voor het voortbestaan van de ganse planeet.

Haar studies, stages, onderzoeksprojecten brengen haar in contact met interessante (activistische) mensen. Ze komt op de prachtigste plaatsen en dat alles toont haar hoeveel er misgaat en hoe snel het bergaf gaat. Doorheen haar boek, dat een reisverslag, dagboek, memoir en essay in één is, volgen we haar boeiende leven van kindsbeen af (applaus voor haar ouders en hun rollenspelen) tot nu. Het is ongelooflijk wat zij allemaal al heeft meegemaakt, onderzocht, bijgeleerd, afgewandeld en op poten gezet.

Li An is bijna even oud (of jong) als ik maar ze heeft al bergen verzet en gaat er ongetwijfeld nog veel meer verzetten. Haar werk, dit boek én haar organisatie, zijn van levensbelang in een wereld die ten onder gaat aan geldzucht. De pandemie, de overstromingen, de droogtes; afgelopen jaar heeft ons getoond hoe urgent haar werk is.

Phoa doet me qua schrijvend activisme denken aan Naomi Klein. Ze is even gedreven, belezen, doortastend. Maar haar schrijfstijl is pakken vlotter en meeslepender. Ze schrijft poëtisch, filosofisch maar bovenal enthousiasmerend krachtig. Ik had nog nooit van haar gehoord maar van mij mag ze een standbeeld krijgen. Eentje aan de Maas of in Capelle aan den IJssel. Lees dit boek, deel het en doe iets, voor het echt te laat is.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Drinkbare rivieren : een reis, een droom, een levenswerk
Titel:
Drinkbare rivieren : een reis, een droom, een levenswerk
Auteur:
Li An Phoa
# pagina's:
253 p., [8] p. foto's : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045044316
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rivieren
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips