Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

'Ik werd pas zwart toen ik in Amerika kwam'

4 juni 2020

Ifemelu en Obinze zijn hevig verliefd op elkaar. Hun geluk wordt wreed verstoord wanneer ze Nigeria moeten verlaten wegens de militaire dictatuur. Ifemelu gaat in Amerika studeren, ontmoet nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Ze start een blog en geeft daarmee een stem aan de stemlozen. Haar blogs beschrijven op een grappige maar sarcastische toon hoe het is om als niet-Amerikaanse zwarte vrouw in de VS te leven. Obinze wil ook graag naar de VS maar in de periode na 9/11 wordt zijn visumaanvraag afgewezen. Hij belandt in Engeland, waar hij op straat leeft zonder papieren. Na een hele heftige periode wordt hij opgepakt en gedeporteerd naar Nigeria. Daar ontmoeten ze elkaar opnieuw ...

Chimamanda brengt via de blog van Ifemelu en via de discussies die ze heeft met Obinze onder de aandacht wat racisme, wit privilege en leven zonder papieren is. Amerikanah is niet enkel een liefdesroman, het is een verhaal over minderheidsgroepen, discriminatie, migratie. Blijvend actueel, boeiende en verrijkende literatuur!

Chimamanda is een veelgevraagd spreekster op bijeenkomsten van scholen, universiteiten en bedrijven. Naast racisme spreekt en schrijft ze ook over gender-ongelijkheid en feminisme. Check deze TED-talk over 'The danger of an single story'.

Els Wyninckx
Leestip van Els Wyninckx
Nog ééntje om het af te leren?

Americanah
Titel:
Americanah
Auteur:
Chimamanda Ngozi Adichie
# pagina's:
588 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Anchor Books
ISBN:
9780307455925
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdliefde
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips