Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Triptiek van 3 spannende jaren

17 mei 2022

1795, door Niklas Natt och Dag

Triptiek van 3 spannende jaren

Jean Michael Cardell en Emil Winge zijn in dit derde deel van de historische trilogie 1793-1794-1795 op zoek naar Anna Stina Knapp, een jonge vrouw wiens tweeling omkwam in een brand. Zij is in het bezit van een brief met een lijst namen van mannen die een staatsgreep willen plegen en het regimentenregime van Reuterholm willen omverwerpen. Maar deze lijst werd haar afgenomen door Petter Petterson, tuchtmeester van het spinhuis waar Anna Stina lang zat opgesloten. Jean Michael en Emil willen koste wat kost deze brief bemachtigen om een revolte te voorkomen en hun eigen bestaanszekerheid zeker te stellen. Tijdens deze hectische zoektocht worden zij op hun beurt op de hielen gezeten door Tycho Ceton, een voormalig slavenhandelaar die er alles aan zal doen om Jean Michael en Emil uit de weg te ruimen omdat beiden op de hoogte zijn van diens duistere verleden.

In een woelige periode waarin vele Europese vorstenhuizen op wankelen staan en het volk in opstand komt tegen de rijke bourgeoisie geeft Niklas Natt och Dag een inkijk in het broze bestaan van de ‘gewone’ man en vrouw. Door middel van dit spannende detectiveverhaal loodst hij ons door 3 grauwe jaren waarin Stockholm als een stad vol ontberingen en ontucht wordt neergezet. Op magistrale wijze geeft hij de lezer een beeld van het alledaagse leven op het einde van de 18de eeuw. Een tijd waarbij de uitspraak ‘vroeger was alles beter’ in een totaal ander daglicht komt te staan.

Hoewel deel 1 (1793) van deze historische trilogie op zich gelezen kan worden, volgen deel 2 en 3 op een natuurlijke wijze en ronden het geheel op een meesterlijke manier af. Gedurende drie boeken slaagt Natt och Dag erin om de verhaallijn met dezelfde personages boeiend te houden. Alhoewel deze triptiek heel beeldend geschreven is roept het om een verfilming. Dat Scandinavië zichzelf niet moet bewijzen op het vlak van misdaadseries is algemeen bekend. Met dit verhaal hebben ze alvast een perfect script voor een geweldige historische crime serie!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

1795
Titel:
1795
Auteur:
Niklas Natt Och Dag
# pagina's:
411 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044643541
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zweden ; 18de eeuw
Aanbevolen voor:
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips