André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

gezondheid is niet vanzelfsprekend

28 juli 2022

Stef Vanlee is sinds 1998 werkzaam op de Spoedgevallen van ZNA Jan Palfijn in Merksem. De helft van zijn leven is hij al trotse verpleegkundige. Stef is bekend uit de serie ‘Dertigers’ en heeft nu ook een boek geschreven : 112 Verhalen. Het is een ode aan alle zorgverstrekkers en hulpverleners die 24 op 24 klaar staan.
het betreft hier 112 interventies die Stef zelf heb meegemaakt als betrokken hulpverlener, zowel op de MUG, de ziekenwagen, als op de Spoed en anderzijds is 112 is het noodnummer voor dringende medische hulp.
Stef Vanlee neemt je mee achter het stuur van de ziekenwagen en MUG naar bizarre, aangrijpende en vaak huiveringwekkende plaatsen en situaties. Hij ontmoet mensen in hun meest kwetsbare momenten en probeert samen met zijn collega’s het verschil te maken. Maar hoe snel en doelgericht hij telkens handelt, achter het uniform schuilt nog altijd een mens. Sommige allesbepalende gebeurtenissen kleven jaren later nog aan hem. Ongeveer halverwege het boek zitten een aantal pagina’s met foto’s. Onder elke foto staat een verwijzing naar één van de verhalen. Zoals een negentienjarig meisje dat – geheel onverwachts – opeens mama werd van Noah. Maar ook een slachtoffer van een auto-ongeval, een verpleegkundige uit één van de verhalen en een overlevende van een woningbrand.
Door de toevoeging van podcast, video en foto’s krijgen de verhalen een stem, een gezicht of krijg je simpelweg de indruk van hoe het op dat moment was. Die verhalen zijn te herkennen aan een logootje naast de tekst van een koptelefoon met microfoon (podcast) of een playbutton (video).
Stef Vanlee weet de situaties goed te beschrijven met respect voor alle betrokkenen. Maar de auteur wil ook de mooie kant van zijn beroep en hij wil dit op een creatieve manier tonen. Anderzijds hoopt hij dat de lezer stilstaat bij het feit dat gezondheid niet vanzelfsprekend is, gevaar, ziekte, ongevallen het schuilt allemaal in een klein hoekje.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

112 verhalen : met, over en op spoed
Titel:
112 verhalen : met, over en op spoed
Auteur:
Stef Vanlee
# pagina's:
319 p., [8] p. foto's
Genre:
Waargebeurd
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341133
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Spoedeisende geneeskunde
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips