Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

In therapie

4 maart 2022

Binnenin beginnen. Waargebeurde verhalen over wat therapie met je doet. Door: Els Heene.

Ik ben al jaren in therapie, beste beslissing in mijn leven, mooiste geschenk aan mijzelf. Het begon toen ik vastzat na een gewapende overval maar ondertussen is het een onderdeeltje van mijn leven geworden, een soort van onderhoud voor het hoofd.

Alles wat met therapie te maken heeft boeit me dan ook mateloos. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar Therapie op Canvas. Toen ik hoorde van dit boek wou ik het enorm graag lezen. En het heeft mijn hart veroverd. Els Heene heeft prachtig werk geleverd. Ze is doctor in de klinische psychologie, ze is docent en psychotherapeut en vanaf nu is ze dus ook schrijfster. Een goede.

Aan de hand van waargebeurde verhalen, gesprekken met cliënten, laat ze ons meekijken achter de schermen. Ze gaat van de persoonlijke verhalen naar het bredere, maatschappelijke, voor iedereen herkenbare. Aan de hand van die kleine verhalen geeft ze ons een inkijk in algemene problematieken: rouw, depressie, huwelijksproblemen, angsten,… Ondertussen gunt ze ons ook een blik in haar eigen hoofd en hart.

Je krijgt dus een volledig beeld van therapie, vollediger dan dat je in therapie bent. Je leest wat een therapeut denkt, hoe die ook beïnvloed wordt door de verhalen van cliënten, hoe therapie in feite een wederzijdse spiegel is. Het is geen mirakeloplossing maar het kan wel zorgen voor grote doorbraken, inzichten en veranderingen.

Heene schrijft eerlijk, boeiend, vlot. Met tonnen empathie, bergen kennis en welkome vleugjes humor. Ze geeft haar lezers stof tot nadenken en enkele tips en tricks om met jezelf aan de slag te gaan, op een positieve, empowerende manier. Ik hoop in de toekomst nog veel van haar te horen én te lezen.

Als ‘de pers’ nog eens nood heeft aan een expert in de psychologie hoop ik dat ze ook eens bij haar aankloppen. Het moeten niet altijd dezelfde oude grijze mannen zijn die het woord / de aandacht krijgen…

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Binnenin beginnen : waargebeurde verhalen over wat therapie met je doet
Titel:
Binnenin beginnen : waargebeurde verhalen over wat therapie met je doet
Auteur:
Els Heene
# pagina's:
143 p. : ill.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022338575
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Psychotherapie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips