Week van de Belgische muziek. Ontdek leestips van Antwerpse muzikanten!

8 februari 2021

Normaal gezien zou rond deze periode de uitreiking van de MIA's plaatsvinden. Omdat deze verplaatst wordt naar volgend jaar, organiseert Vi.BE van 8 tot en met 14 februari de 'Week van de Belgische muziek'. Onze Belgische muzikanten maken niet alleen fantastische muziek, ze blijken ook graag te lezen. Antwerpen Leest vroeg, samen met Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest muzikanten naar hun favoriete boeken.

Benieuwd naar de leestips van enkele Antwerpse muzikanten? Je ontdekt ze hier!

Tourist LeMC

Wie kent onze stadstroubadour niet?

Elif Shafak - Veertig regels van liefde

"Prachtig boek, staat in mijn top 3, heb hem 2x vrij kort na elkaar gelezen. Er zijn twee verhaallijnen, dat van een koppel met liefdesperikelen (net iets minder interessant voor mij), en een over Chams die in aanraking komt met Rumi. 2 grote begeesteraars van het Soefisme; de spirituele stroming van de Islam. En daar komen pareltjes van paragrafen en hele bladzijden in voor."

Lou Geluyckens - De vergeten kronieken van Tstadt

"Moet op zijn minst elke Antwerpenaar, maar evengoed ook elke parkingbewoner, hebben gelezen. Een magisch realistisch boek (zoals ik ze het liefst heb) over Antwerpen. Het verhaal situeert zich rond de periode van het ontstaan van België, en gaat over een Kronikeur die alles wat er gebeurd in en rond Antwerpen noteert in zijn grote oneindige boek."

Andrus Kivirähk - De man die de taal van de slangen sprak

"Een mooi verhaal rond het concept hoe we neerkijken op mekaar. De boerenbevolking die God heeft gevonden kijkt neer op de barbaren die nog in de bossen leven tussen de boomgeesten. Zo kijken de ridders en elite neer op de boerenbevolking die minder waard zijn.

Zo zal men ongetwijfeld op een dag in de misschien niet zo verre toekomst ook naar ons kijken, als barbaren zonder beschaving."


Dimitri verhulst - Mevrouw Verona daalt de heuvel af

"Ik ben fan van Dimitri Verhulst. Ik heb quasi al zijn werk gelezen. Het is de koning van de punchlines, de slagzinnen. Op elke bladzijde wel eentje. Immer grappig, sterk metaforisch en altijd inspirerend. Ik kies voor dit boek specifiek, omdat er ook een melancholische saus over hangt die me extra smaakt."

Eric-Emmanuel Schmitt - Het evangelie volgens Pilates

"Heb je het verhaal van Jezus al eens in de ik vorm gelezen? Het maakt het verhaal menselijk en zelfs begrijpelijker. Het tweede deel van de roman gaat over de Romeinse prefect van het gebied waarin Jezus rondhing. Die gaat op zoektocht naar de waarheid achter Jezus, wederom met de nodige menselijkheid en humor. Heel leuke en herkenbare roman."

DJ Butsenzeller

Deze Antwerpse muzikant drumt bij verschillende groepen, maar laat zich ook als DJ helemaal gaan.

Op zijn favorietenlijstje staan alvast deze boeken over muziek:

- How Music Works - David Byrne
- Starting At Zero - Jimi Hendrix
- Het Echte Zappa Boek - Frank Zappa
- Nina Simone - Alan Light

"Maar recent in een andere categorie ook bvb Irvin D Yalom ontdekt en m'n favoriet tot op heden was De Schopenhauer Kuur en in de categorie all time klassiekers mogen I Robot
van Isaac Asimov, The Illuminatus Trilogy van Robert Anton Wilson & Robert Shea én De Correcties van Jonathan Franzen niet ontbreken.

Nog een vergeten literatuurtip; Haruki Murakami en dan vooral z'n dans dans dans , prachtige literatuur vol muziekverwijzingen ook ;-)

Maar nu ik eraan denk naar analogie met playlocal voor de Belgische muziek, moét ik ook een lees lokaal invoeren bedacht ik me. Dus ik vul het lijstje nog wat aan met Vlaamse schrijvers en dan ook de minder voor de hand liggende ;-)

- Jeroen Olyslaegers - Winst (mijn persoonlijke favoriet toch)
- Erik Vlaminck - Suikerspin (steekt zelfs Claus naar de kroon)
- Michaël Brijs & Andy Fierens - Astronaut Van Oranje (heerlijk absurdisme)
- Sigrid Spruyt - Dagboek Van Een Anker (openbarend en openhartig)
- Joost Vandecasteele - Massa (kritisch en vernuftig)"

Tom Clement

Tom Clement, vast onderdeel van het MartHa!tentatief, toert ook met eigen muzikale voorstellingen. Hinh gaf ons zijn huidige top drie boeken door:

Walden en de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid - Henry David Thoreau

"Ik vind het een prachtig boek met heldere scherpe en inspirerende inzichten over diverse universele thema's, omringd door heel veel natuur."

Coniferen - Max Temmerman

"Ik vind het prachtig geschreven, heerlijk traag, Max is voor mij een schilder tussen de schrijvers hij verbeeldt de wereld achter de letters."

Jaag je ploeg over de botten van de doden - Olga Tokarczuk

"De titel sprak me erg aan, een echte whodunit, leest als een trein ook is het hoofdpersonage erg oud, prachtig hoe de schrijfster de figuren neerzet met veel humor en realisme.

Voor de rest lees ik Dave Eggers graag en hou ik veel van poëzie maar dit is mijn top drie van dit moment."

Linde Verjans - Triunfal Quintet

Triunfal quintet is een collectief van vijf jonge, gepassioneerde muzikanten. Linde Verjans, violiste, deelt haar favoriete boeken.

"Het boek dat de grootste indruk op me maakte is Godenslaap van Erwin Mortier. Ik las het tijdens de eerste lockdown en werd er van in het begin helemaal in mee gesleurd. Voor het eerst raakte niet enkel de inhoud, maar vooral ook de stijl van een boek me zodanig dat de tranen in mijn ogen sprongen. Dat klinkt wat dramatisch, maar het overviel me echt! Het was het eerste boek van Mortier dat ik las en meteen stond hij bovenaan mijn lijstje van absolute favorieten, naast Bart Moeyaert en Julian Barnes. Dat een boek me op zo'n manier weet te raken is heel uitzonderlijk. Meestal krijg ik dat gevoel alleen bij muziek. Ook dan lopen de rillingen soms over mijn lijf en staan er tranen in mijn ogen. Piazzolla's muziek weet altijd de gevoelige snaar te raken, daarom ook vind ik het zo heerlijk om met het Triunfal Quintet zijn oeuvre te spelen :)."

Axl Peleman

Als uitsmijter nog de top vijf van Axl Peleman.

- Keukenconfessies / Bone in the Throat (Anthony Bourdain)
- Peachez, een romance (Ilja Leonard Pfeiffer)
- Trouweloze muziek & verdwijnende inkt (Elvis Costello)
- De Bourgondiërs (Bart Van Loo)
- De Verborgen Geschiedenis (Donna Tartt)

Nog meer tips en Belgische muziek?

Heb je zin in nog meer leestips van Belgische muzikanten? In verschillende Antwerpse bibliotheken vind je tijdens de week van de Belgische muziek een thematafel met aanraders. Alle gegeven boekentips (die terug te vinden zijn in de Antwerpse bibliotheken) vind je in deze lijst.

Nog meer leestips vind je op Gent Leest, Leuven Leest en Brugge Leest.

30CC en de Bib van Leuven organiseren twee Boekenkamers, gesprekken over boeken die worden geleid door Katrien Steyaert (Weekend Knack – Standaard der Letteren). Op dinsdag 9/02 gaat zij in gesprek met Ronny Mosuse en op vrijdag 12/02 met Elise Caluwaerts.

Alle activiteiten in het kader van de week van de Belgische muziek vind je op de site van Vi.BE. Volg op Facebook en Instagram zeker ook #weekvandebelgischemuziek !