We verwarmden ons aan "Vers Vuur", het gloednieuwe festival in de Blikfabriek

18 december 2023

Door Wendy Struyf.

Op zaterdag 16 december organiseerde literaire productiehuis Vonk & zonen het gloednieuwe festival ‘Vers vuur’. De promoquote ‘een festival in de breedste zin van het woord’ wekte de nieuwsgierigheid van Antwerpen Leest. Voor redactrice Wendy was het een thuismatch, ze ging naar de magische site van de blikfabriek te Hoboken.

Het blokkenschema gaf aan dat vervelen geen optie was, als ervaren festivalgangers hadden ik en een aantal leesclubbers ons voorbereid met een strakke planning. Het inkombandje met de zin ‘Ik warm me aan vurige woorden’ was het startschot van een boeiende woordenvolle avond.

Caravan voorleessessies Johannes Lievens:

We worden onmiddellijk verleid op het binnenplein door het caravannetje van voorlezer Johannes Lievens. Vanaf de eerste stap in dit vertelhuisje op wieltjes overspoelt je een knus gevoel, de mooie stem van voorlezer Johannes verwelkomt ons: ‘Zet jullie en mag ik een kort verhaal vertellen over een man die zoekend is?’ Het verhaal is beklemmend en ontroerend tegelijk, door de gezellige setting voelen de woorden van Johannes zalvend aan. Na het kort verhaal praten we nog even na en boekentitels worden uitgewisseld.

Vuurshow van Sprookjes enzo/Pietro Chiarenza:

Na het intieme gevoel in de caravan rennen we naar de grootste Vuurshow van Sprookjes enzo. Een circusact vol vuur en bewegingen voert ons mee in een intens sprookje rond het verglijden van tijd. Woorden zijn overbodig en dansende schaduwen zorgen voor een wereld vol magie. Kreten zoals ‘oh’ en ‘wow’, ‘bis’ vullen de Foyer van de blikfabriek. Het applaudisserend publiek wordt nog getrakteerd met een knallende afsluiter.

Concertband De Scheldezonen:

Het enthousiasme rond dit Festival wordt bijgetankt door het optreden van ‘De Scheldezonen’, een concertband van Hobokense bodem. Deze 70-koppige band neemt ons mee op een muzikale reis door literatuur heen. Noten galmen door de Blikfabriek en ons hart klopt op het ritme van de muziek. Na voorlezen, circus en muziek gaan we richting de Studio voor een portie poëzie.

Band

Delphine Lecompte & Joost Oomen:

Alsof we gedreven worden door onze eigen vurigheid stappen we als eerste binnen in de unieke setting van de Studio. Op onze planning staat in grote letters Delphine Lecompte, de dichteres en columnist weet ons weg te blazen met haar eigenzinnige gedichten die doorspekt zijn met humor en zelfspot. De Nederlandse dichter Joost Oomen sluit de Studio met zijn heldere analyse over poëzie. De missie van deze gedreven dichter is: iedereen aan het gedichten lezen krijgen. Dat enthousiasme het synoniem is van vuur wordt door Joost Omen zeker bewezen.

Delphine Lecompte

Kaartjes en textiel drukken met zeefdrukstudio Rombus:

Met een lach op ons gezicht en een tas glühwein in de hand gaan we ons verdiepen in de zeefdruk kunst. Onder de professionele begeleiding van zeefdrukstudio Rombus kruipen we even in de huid van de woordkunstenaar. Terwijl we werken aan onze T-shirt horen we op de achtergrond de lage baritonstem van de theatrale charmezanger Martin Malibu.

Drukken2

Vuurkorfsessie deBuren:

Terwijl de band Andy & The Androids het podium opkomt en de grond laat daveren door hun meeslepende muziek, verkiezen wij het intieme van de vuurkorfsessie met deBuren. Op verwarmde banken en rond een knisperend vuur luisteren we naar enkele schrijvers uit Parijsresidentie. Deze jonge talenten weten interactie te creëren met de toeschouwers, al gauw worden persoonlijke verhalen verweven met hun teksten. Vol bewondering sluiten we met deze getalenteerde schrijvers onze avond af.

Het gloednieuw festival ‘Vers vuur’ verwarmt je en woorden omarmen je op originele uiteenlopende manieren. Vonken & zonen wist Hoboken in vuur en vlam te zetten en ik liet me met plezier meevoeren op hun vlammen. Onze avond was er één om niet te vergeten en warme vurige herinneringen werden gemaakt. Thuisgekomen werd de agenda onmiddellijk bovengehaald, 25 mei 2024 zal Vonken & zonen ons weer verwarmen met een vurige avond vol taal.

Versvuur Tshirt