Wandelkaart brengt je langs de Antwerpse boekenwinkels en andere literaire plekken.

12 oktober 2023

Sinds deze zomer is er voor het eerst een handige wandelkaart te koop met boekhandels, boekencafés en literaire hotspots in zowel Antwerpen, Leuven, Brugge als Gent.

Reisboekhandel Alta Via nam het initiatief en Antwerpen Leest sprong met veel plezier mee op de kar om het Boekhandel-Wandelplan tot leven te roepen.

De kaart is gedrukt op watervast papier, elke stad beslaat een kwart van de kaart. Met een cijfer worden de boekhandels aangeduid en op de zijlijn staat een foto die de winkel typeert samen met het adres, de website en een korte omschrijving. Er is geen wandelroute uitgestippeld, de bedoeling is dat je dat zelf doet. De lezer/gebruiker kan de GPX-tracks downloaden en zo de eigen wandeling bepalen. Zonder die tracks kan je ook heel makkelijk de kaart gebruiken en doe je gewoon de dingen die je zelf leuk denkt te vinden.

“Verdwalen zal je zeker. Is het niet in de stad, dan zeker in een boek. De verrassing schuilt achter elke hoek of elke bladzijde die je omdraait", zo staat op de kaart vermeld.

Leesclub Hoboken op boekenwandeling

Op één van de laatste zonnige dagen nam redactrice Katja Verbeeck, samen met haar vriendin Wendy, de leesclub Hoboken mee op boekenwandeling. Zij en Wendy staan aan het roer van deze leesclub en de leden waren meteen in hun nopjes na het horen van het plan. Een boekhandel wandeling is natuurlijk het Walhalla voor de leesclub Hoboken.

We starten onze dag om 10 uur aan de Groenplaats en onze goede vriend Rubens kijkt tevreden toe bij het nemen van een groepsfoto.

Leesclub hoboken

Eerste haltes: De Groene Waterman & Panoply

Vol stapmoed, een gevulde portemonnee en een vat vol lachkriebels begeven we ons naar de eerste boekhandel ‘De Groene Waterman’. Deze boekhandel trekt onmiddellijk onze aandacht door de grootsheid ervan. De leesclubleden gaan meteen op verkenning in deze mooie shop waar fictie en non-fictie boeken uitgestald staan. Ook de Engelstalige literatuur kan sommigen onder ons bekoren.

Katrien, de coördinator van de boekhandel, staat Katja meteen te woord. Katrien en Katja kennen elkaar uit een ver schoolverleden dus het was een blij weerzien. Katrien vertelde dat zij als coördinator ook verantwoordelijk is voor het aanbod literatuur en poëzie en voor de organisatie van activiteiten en leesgroepen.

De vraag waarom De Groene waterman mee op de kar gesprongen is was voor Katrien vrij duidelijk: “Omdat we de combinatie van op citytrip gaan en boekhandels bezoeken een tof idee vinden. Lezers bezoeken graag boekhandels op hun reis of trip. Het slaat ook echt aan, het loopt goed. Wij vinden het zelf ook een leuk idee dat dit gebruikt kan worden als geschenkje. Hoe dikwijls neem je niet een fles wijn of doos pralines mee als cadeau als je bij iemand gaat eten? Dan is deze kaart een leuk alternatief. Wat ons ook heel hard aanspreekt is dat de toer gecombineerd kan worden met die GR routes dus je kan ook nog goede wandelingen maken. Wij hebben onze klanten via mails op de hoogte gebracht van het bestaan van de kaart.”

384777858 10230989387026517 5297185756240720724 n

We leggen onze loep over de kaart en zien dat een paar huizen verder boekhandel Panoply Books en records zich bevindt. Het is een klein winkeltje waar ze de inkoop en verkoop doen van kleine en grote collecties tweedehandsboeken, vinylplaten, singles, cd, dvd, cassettes, strips en audiospelers. We keken rond en konden bekende boeken op de kop tikken voor een klein prijsje.

Onze wandeltocht zetten we verder en op de Melkmarkt ontdekken we het gezellige winkeltje The Other shop. We komen ogen tekort in deze hippe winkel, die eigenlijk eerder een cadeauwinkel is. Buiten dat de boeken mooi uitgestald zijn, vinden we hier ook leuke postkaarten met prachtige quotes, draagtassen en mokken, reisboeken en agenda’s en leuke hebbedingetjes. Ons enthousiasme is groot en ons leesvizier hangt hier vooral over de geschiedkundige boeken van onze mooie stad Antwerpen. Een beetje chauvinisme is hier wel op zijn plaats.

Stop 2: Bookz&Booze

We verlaten de shop en zetten onze wandeling verder naar de buurt van de Vrijdagmarkt. Daar vinden we in de Gierstraat Bookz&Booze. Deze winkel heeft een eigenzinnige collectie boeken, graphic novels en strips en aan elk boek koppelen ze een unieke drank. Bij “Wildevrouw” van Jeroen Olyslaegers past een likeur van ‘t stad en een bloedrode wijn past bij een ijzingwekkende thriller.

Katja sprak met Jan van Books&Booze “Ik vind het boekenwandelplan een leuk initiatief. Toen de mensen van Alta Via hier kwamen vertellen over het idee was ik wel meteen gewonnen omdat ik al sowieso hou van landkaarten, dus als mijn winkel er dan ook nog eens opstaat, is dat super. Ik ben zot van landkaarten en je zal ook zien in de winkel dat ik daar veel boeken van heb. Jammer genoeg verkoopt de kaart nog niet goed, de mensen kennen het nog niet. Ik probeer het te promoten maar het is natuurlijk vier steden in één keer en dan is het onmiddellijk veel geld als je dan niet naar die andere steden gaat. Zelf blijf ik het een top idee vinden en ik ga binnenkort naar andere steden zoals Leuven want daar ken ik geen boekhandels en dan is dit plan een handig hulpmiddel.”

Voor de Leesclub Hoboken is Books&Booze écht een ontdekking, kerstlijstjes worden in gedachten al gemaakt want hier vindt lezer en niet- lezer echt wel zijn gading. Sommige leesclubbers zien zich al aan de wijn zitten of een Triple Anvers achterover slagen.

Eten bij Buchbar en wijntjes bij Luddites Books & Wine

We verlaten deze originele winkel en zetten onze wandeling verder naar Antwerpen Zuid. Daar bevindt zich de Buchbar, op de wandelkaart staat ze vernoemd als een Petit Grand Café waar je iets lekkers kan eten en drinken, tevens is het ook een boekhandel met een uniek aanbod literatuur. Deze bestemming komt op tijd want onze maagjes moeten gevuld worden. De Buchbar is klein, gezellig en zeer overzichtelijk. Bestuurslid Greet zat ons al op te wachten op het terras, tijdens een natje en een droogje praten we Greet bij over al de ontdekkingen die we onderweg zijn tegengekomen.

Na onze welverdiende middagpauze wandelen we verder naar Hopland. Daar is de mooie boekenwinkel Luddites Books & Wine, zodra je daar bent waan je je in een andere wereld. De sprookjesachtige gevel lonkt ons al van ver, binnen heeft het herenhuis iets weg van een poppenhuis vol boeken. Op de eerste verdieping heb je een bar waar ze biologische drankjes serveren alsook wijn, wijn en nog eens wijn. De zaak Luddites is een project bedacht door Richard Bolte en Jorien Caers op een donkere, stormachtige nacht. In 2020 ging de zaak open en de dag van vandaag kennen vele boekliefhebbers de weg hier naar toe. Ze staan ook bekend om hun auteurslezingen die in de bar plaatsvinden. Jorien vertelde dat ze een veilige haven wil zijn voor mensen die de digitale wereld willen ontvluchten of op zoek zijn naar rust. Ze bieden de grootste selectie Engelstalige boeken aan in de stad, naast een ruim aanbod Nederlandstalige boeken.

Luddites

De leesclubbers zijn vooral onder de indruk van de kleurrijke Engelstalige boeken, het spreekwoord ‘het oog wil ook wat’ is hier zeker van toepassing. Na wat rondneuzen en af en toe een kreet van bewondering vinden we onze weg naar de wijnbar. Met een wijntje of een vers vruchtensapje in de hand nestelen we ons op het terras. Genietend van de zon worden verhalen uitgewisseld, boekentips geruild en ervaringen gedeeld.

Boekhandel Stad Leest

Na onze welverdiende rust wandelen we een beetje verder richting onze laatste stop, boekhandel Stad Leest op de Oudaan. Deze boekhandel heeft veel boeken maar ook vinyl en een ontzettend groot aanbod wenskaarten. Heel moeilijk om daar een keuze in te maken. De boeken liggen netjes verdeeld over de hele winkel en de zaak straalt rust en netheid uit. Het is er groot en licht en je kan er, naar mijn gevoel, uren in ronddwalen. Het heeft ook een café met huisgemaakte scones.

Hier spreek ik Karin aan, die op dat moment de bewuste kaart koopt aan de kassa en ik vraag haar naar dé waarom. “Wij doen regelmatig uitstappen naar steden en door middel van de kaart denk ik steden te zien vanuit een andere hoek. Gewoonlijk ga je naar de winkelstraten en ga je langs de kledingzaken. Nu wil ik eens vanuit een andere kijk de steden bezoeken. Omdat ik in een leesclub zit en met boeken bezig ben spreekt dit natuurlijk extra aan.”

Met een gezonde vermoeidheid in de benen sluiten we de dag af met een drankje op het terras van boekhandel Stad Leest. Voordat onze wegen scheiden brengen we alle superlatieven samen om deze wandeling te beschrijven. Kort samengevat: een wandeling vol wondermooie ontdekkingen in onze eigenste stad Antwerpen!

Initiatiefnemer: reisboekhandel Alta Via

Na het afscheid met de leesclubbers neem ik de tram naar de andere kant van de stad en spring binnen bij de bezieler binnen van de kaart, Dirk van Alta Via.

Ik vraag hoe hij op het idee kwam zo’n BoekHandelPlan te maken. “Aangezien ik al zelf enkele jaren mijn eigen wandel en fietskaarten maakt was dit een kleine stap naar een stadsplan van enkele steden. Het idee om er een boekenstadsplan van te maken is er later spontaan bijgekomen. Als ik zelf naar een andere stad ga zoek ik eerst op waar de boekhandels zijn die mij interesseren en stip ze aan op de kaart van de desbetreffende stad. Dus waarom niet van mijn 'concullega's' in de andere Vlaamse steden?!”

Op de vraag waarom hij er geen wandelroute heeft uitgestippeld is zijn antwoord duidelijk : ”Aanvankelijk speelde ik wel met het idee maar ik heb als rode draad letterlijk de GR-routes (en Santiago) gekozen ipv zelf één uit te stippelen. Noem het de 'freedom of the map' om zelf links en rechts door de stad te struinen. De kaart verkoopt trouwens verbazend goed!”

Om deze dag in schoonheid af te ronden vraag ik Dirk of hij nog andere plannen heeft rond boeken/lezen en vol enthousiasme vertelt hij me dat november de boekenmaand is en dat er op 5 november tussen 13 en 17u Jeroen Theunissen in de winkel komt spreken. Hij kiest 5 boeken uit de reisliteratuursectie en vertelt erover in de winkel.

Met zijn allen daarheen!

Kiezen is verliezen.....

Op de kaart staan natuurlijk nog locaties, die we niet allemaal op één dag konden bezoeken. Naast nog tal van andere boekhandels staan ook staan de erfgoedbibliotheek, het Letterenhuis, het museum Plantin-Moretus op de kaart. Maar dat is voor een andere keer, net als de andere steden.

Wij hebben in ieder geval genoten van onze literaire wandeling!