Tournee Literair: Don Vitalski’s legendarische Dinsdag Club

11 oktober 2022

Tekst: Hanneke van de Kerkhof, foto's: Dirk Cornelis

In de nieuwe rubriek Tournee Literair brengen we verslag uit van boeiend literair aanbod in (boeken)cafés, lezingen en literaire performances.

Nietsvermoedend daalde ik de trap af naast boekwinkel De Groene Waterman in de Wolstraat, gelokt door de muzikale klanken die me de weg wezen. Ik wist niet wat te verwachten en dat blijken vaak de beste avonden te zijn.

Eens aangekomen in de kelder kwam ik terecht in een andere wereld die ik nog het best kan omschrijven als een scene uit een David Lynch film.

Kleurrijke personages zaten chaotisch door elkaar, blik gericht op een klein podium waar de host Vitalski met een geschminkt gezicht als een soort wasbeer/clown de avond aan elkaar breide tot een geheel van absurdistische acts.

Even voelde het alsof ik op een feestje terecht gekomen was van vrienden die elkaar al jaren kennen, maar die indruk verdween eigenlijk meteen omdat de sfeer zo welkom, warm en verbindend was. Er werd gelachen, niet begrijpend naar elkaar gekeken, gejoeld en geklapt, gedronken en gepraat. Drankjes aan democratische prijzen, voor een hongertje waren er hotdogs met zuurkool. Netjes blijven zitten tijdens een act is hier niet nodig. Even naar de wc, een drankje halen, toch nog iets vertellen aan je buur, zolang het stilletjes gebeurde. Ongedwongen vrij dat was het.

Dinsdagclub danseres

Hier mogen dingen mislukken, relativeren we elkaars ‘grootsheid’ en omarmen het gestruikel. Er speelde een band uit Rotterdam, waar muzikaliteit en oerklanken je mondhoeken lieten krullen. Ontroerd luisterden we naar vader en dochter die samen twee prachtig kwetsbare, eerlijke nummers brachten. De blozende wangen van Charlie (de dochter) die even onzeker naar haar vader kijkt als ze even uit de bocht gaat, waar papa haar bemoedigend toeknikt, go girl. Schrijfster Chris van Camp deelde boeken uit (Lozer de luxe), waar ze onder het pseudoniem Bent Goorman de prijs voor meest vrouwonvriendelijke roman alsnog niet mocht ontvangen eens ze bekend maakte dat het boek wel degelijk door een vrouw geschreven is.Dinsdagclub Gert

Een portrettekenaar, massage (aanrader!), gedichten, verhalen, sensuele dans, boze liederen, het mocht er allemaal zijn. Nigel Williams, D’licious Lilith, Gert van Lerberghe, om maar even wat namen te noemen. Vergeef me dat ik niet iedereen bij naam noem, ik was te veel aan het genieten om dat nog te registreren.

Fijn om te ontdekken dat er ondergronds een wereld te beleven valt waar kunst met de grote K gerelativeerd, maar zeker vol van talent mag struikelen. Het moet niet allemaal intellectueel en serieus zijn ondanks dat hier duidelijk pro’s het podium beklimmen die op vrijwillige basis deze avond tot een succes maken.

Wil je, net als ik zo’n bonte avond beleven waar je rond 22 uur de trap naar de ‘echte wereld’ weer beklimt met een big smile op je gezicht. Kom dan zeker eens langs op dinsdagavond bij Don Vitalski’s legendarische Dinsdagavond club.


Don Vitalski’s, Legendarische Dinsdag Club

De Groene Waterman

Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Inkom 5 euro