De 3 TopTips van Milan van bib Permeke

29 april 2022

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? Elke maand zetten we de persoonlijke top drie van een literaire medewerker in de kijker.

Milan Borms van Bib Permeke bijt de spits af.


Milan, wat doe je precies als bib-medewerker in Permeke?

Als medewerker van de Jeugd- en Scholenwerking in bib Permeke, begeleid ik voornamelijk activiteiten die het leesplezier van de kinderen bevorderen. Dit gebeurt op maat van het desbetreffende leerjaar, aan de hand van interactief voorlezen, quizzen gebaseerd op begrijpend luisteren/lezen en andere spelletjes.

Daarnaast ben ik ook deel van het team Digitale Geletterdheid, waar we op zoek gaan naar vernieuwende vormen van workshops die een brug leggen tussen de digitale wereld (games, coderen, digitaal printen,…) en lezen, boeken, verhalen,…

Waarmee ben je bezig in je vrije tijd?

Naast het werk in Permeke ben ik artiest in bijberoep. Je kan me vinden als frontman en bezieler van de band "The Forest Crooks", als singer-songwriter "Wolvenjong" en als producer/schrijver van de "Oren Zien Podcast"
Tussendoor doe ik ook jobs als technieker voor andere podcasts, als zangleraar en geef ik workshops rond storytelling en podcasting bij Mayanaise vzw.

Welk genre lees jij het meest en waarom?

Ik lees het liefste non-fictie. Het leuke aan dit soort boeken is dat je ze makkelijker even aan de kant kan leggen in drukke periodes en weer kan oppikken als er meer tijd is om te lezen. Mijn voorkeur gaat vooral naar boeken rond menselijke geschiedenis of psychologie en dieren. Maar ik vind het ook zalig om boeken buiten mijn comfortzone te lezen. Dingen over spiritualiteit en esotherie bijvoorbeeld. Uit een comfort zone komen vind ik één van de fijnste en meest verrijkende ervaringen die er is.

Welke drie boeken zijn jouw persoonlijke TopTips, die je de Antwerpse lezers wil meegeven?

Niet Morgen Maar Nu – Wayne Dyer

‘Ik wil reizen zover ik kan gaan,
Ik wil de vreugde vinden die in mijn ziel ligt,
En de beperkingen doorbreken die ik ken,
En mijn geest en gedachten voelen groeien;
Ik wil leven, bestaan, zijn,
En de waarheden in mij verstaan’

Mijn vader kocht dit boek in 1987 toen hij 25 was.
Rond mijn 22-23ste gaf hij zijn exemplaar aan mij. Het boek stond eerst enkele jaren stof te vergaren in mijn kast. Maar toen ik mijn 25 werd, brak er een periode aan van mentale duisternis. Achteraf hoorde ik, dat mijn vader rond zijn 25ste hetzelfde voorhad. En net zoals bij hem, leek het alsof het boek mij riep.

Sinds ik het las, betekent dit boek evenveel voor mij als een heilig geschrift voor een gelovige.
Het heeft ervoor gezorgd dat ik bewuster in het leven sta, bepaalde negatieve gedachtegangen tijdig kan counteren en op een gezondere manier mijn doelen kan bereiken. Maar misschien nog belangrijker is dat ik door dit boek, veel dichter naar mijn vader toe gegroeid ben en onze band aanzienlijk versterkt is. Sinds dit boek, begrijpen wij elkaar écht.

Wayne Dyer zorgt voor een dikke reality-check, die soms heel confronterend en onaangenaam kan aanvoelen. De oplossingen die hij geeft na zo’n confrontatie, werken echter zeer verlichtend en bieden de nodige dosis soelaas om de draad terug op te pikken.
Lees het boek met een open geest, die ontvankelijk is voor nieuwe patronen, en ik beloof u dat Wayne Dyer ook uw kijk op het leven kan veranderen.
Al is het maar een beetje…

De Wijsheid Van Wolven – Elli H. Radinger

‘Hou van je familie, zorg voor degenen om je heen, geef nooit op en maak altijd tijd om plezier te hebben – dit zijn de gouden regels van wolven.’

Van kleins af aan had ik reeds een groot hart voor wolven en hondachtigen.
Om dan op latere leeftijd een boek te kunnen lezen van een Duitse advocate die haar job, hebben en houden opgeeft om in Yellowstone tussen de wolven te gaan leven, is als meegenomen worden in je eigen droom.
Dit boek is ideaal als leesvoer tijdens een vakantie. Door middel van een fijne schrijfstijl en prachtige foto’s, leer je op een ontspannen manier enorm veel bij over deze badass viervoeters. En hoe hun gedrag ook af te spiegelen valt aan dat van ons. Of andersom 😊.
Van hun redenen tot huilen, zorg voor ouderen en bijzondere band met vrouwen, alles wordt in dit boek haarfijn, gepassioneerd en warm uitgelegd.

1984 – George Orwell

Jij zult hol zijn. Wij zullen je leeg uitknijpen en dan zullen wij je vullen met onszelf.

Er is niet één fictief verhaal dat zo een gigantische impact op mij had als 1984 van George Orwell.
Orwell neemt je naar Oceanië. Het dystopisch toekomstbeeld van Orwell over de alliantie Amerika, Groot-Brittannië en het huidige continent Oceanië.
Oceanië wordt bestuurd door ‘De Partij’ met aan het hoofd ‘Grote Broer’ (aka: Big Brother).
De Partij heeft maar één doel: het complete denken en doen van alle burgers beheersen en controleren. Vanaf bladzijde één, merk je dat ze hier al erg in geslaagd zijn.

Het verhaal focust op het leven van Winston Smith, een ambtenaar op het Ministerie van Waarheid, wiens twijfelachtige honger naar vrijheid, uitgroeit tot een onwaarschijnlijk spannend en confronterend verhaal. Orwell is in staat om je als lezer te bespelen, zoals een kat met haar prooi speelt. Een gevoel dat ik zelden zo intens heb ervaren.

Ondanks het zware thema (zuiver en onmenselijk totalitarisme) leest het boek als een trein.
Wees wel gewaarschuwd: na het lezen van dit boek, zal je leven en je visie op machthebbers en media voorgoed veranderen.

Bedankt voor je boeiende tips!