Te vondeling gelegd boek zoekt nieuwe eigenaar - een babbel met Veerle Nijs, oprichter van De Boekenjagers

16 april 2024

Door Judith Buysse

Stel je voor: je maakt een wandeling en je besluit op een bankje in het park of op een pleintje even te gaan zitten. Er ligt namelijk iets wat je aandacht trok. Een pakje in doorzichtig plastic. Er zit een briefje bij. Spannend, niet? Natuurlijk neem je het vast en vervolgens lees je ‘Proficiat, je vond een zwerfboek!’

Dit zou je zomaar eens kunnen overkomen, maar op 23 april is die kans groter dan ooit. Die dag is het Wereldboekendag, Vlaanderenleestdag én bestaat Antwerpen Leest vier jaar. Ter gelegenheid daarvan verspreiden Antwerpen Leest en de Antwerpse bibliotheken gedurende de dag "zwerfboeken" voor jong en oud, in alle genres, op mooie leesplekken en in de omgeving van de bibliotheken.

Uhhh, ‘zwerfboek’?

Het zou kunnen dat het je niet meteen wat zegt, ‘een zwerfboek’. Het is een term die al bestond, maar zo’n acht jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen door Veerle Nijs, oprichter van De Boekenjagers. In de zomer van 2016 las ze over een Waals initiatief met zwerfboeken die achter werden gelaten en waarvan de verstopplaats gedeeld werd op een Facebookpagina.

Veerle was meteen enthousiast en startte de Vlaamse variant. Ook in Vlaanderen worden nu al bijna acht jaar boeken gedropt en gezocht door boekenjagers of gevonden door toevallige passanten. Wat sprak haar zo aan in het Waalse initiatief?

Veerle: “Vooral de combinatie van het random act of kindness-aspect en het "aanzetten tot lezen"-aspect vond ik geweldig. Als kind was ik al een fervente lezer en dat is nooit gestopt, maar ook het sociale heeft me altijd erg aangesproken. In deze tijd hebben we vooral verbindende initiatieven nodig.”


De start van een community

Met 91.000 leden op Facebook is de interesse in Boekenjagers in elk geval groot te noemen. En dat was het volgens Veerle eigenlijk vanaf de eerste dag.

Veerle: “Dankzij een artikel in De Standaard hadden we meteen een paar duizend leden. We kregen vervolgens vrij snel steun van verschillende auteurs en organisaties. Hetzij door donaties van boeken die dan gedropt werden door ons of door de auteurs zelf, hetzij door mond-tot-mondreclame. Bij het maken van het boek "De Boekenjagers" dat in 2021 verscheen naar aanleiding van ons vijfjarig bestaan kregen we ook heel veel steun van auteurs, cartoonisten, Standaard Boekhandel en Uitgeverij Hamley.”

“Door de jaren heen zijn er talloze vriendschappen
en ook een paar koppeltjes ontstaan.
Een mooi neveneffect van ons initiatief!

Intussen is de groep uitgegroeid tot meer dan slechts “die facebookgroep waar je een boek kan droppen”. Je vindt er leestips in een bepaald genre, tips om aan specifieke boeken te geraken, de leukste boekencafé’s, de datum van een bib-uitverkoop, etc. De groep wordt dus levendig gehouden. Voor Veerle zijn het de grote acties die haar hart sneller doen kloppen.

Veerle: “Jaarlijks houden we op 27 augustus (onze verjaardag) een ‘Massale Boekendropdag’. Dan liggen er over heel Vlaanderen echt enorm veel boeken. In 2021 waren het er meer dan 8.000. Daarnaast wordt het eerste weekend van de zomervakantie gevierd met een Kinderboekendag en ook op andere themadagen worden er acties gelanceerd. Op Valentijn worden er bijvoorbeeld boeken over de liefde gedropt en met Halloween spannende boeken."

Wordt vervolgd

Onderweg naar het 10-jarig jubileum zijn de ideeën nog niet op.

Veerle: “Stilletjes droom ik wel van een tweede boek over onze groep. En van een Boekendropdag waarbij ons record sneuvelt, dat zou ook geweldig zijn. Ook een soort van gigantische (boeken)garageverkoop voor het goede doel lijkt me fantastisch! Misschien met een aantal bekende auteurs erbij.”

Naast oprichter en curator is ze zelf nog altijd een actieve boekendropper en -zoeker.

Veerle: “Vorige week heb ik bij een uitstapje naar Herne in het prachtige Pajottenland een kinderboek in een kunstkubus achtergelaten. In de vakantie vind ik het altijd het leukst om iets voor kinderen te droppen. Die blije snoetjes dan achteraf… onbetaalbaar! Het laatste boek dat ik zelf vond was een boek van Toon Tellegen; één van mijn favoriete auteurs, dus dat kon ik niet laten liggen.”

Zwerfboeken samen

Check de hints of drop zelf

Ga dus op pad en wie weet vind je een parel van een boek, dat bij jou past of waarmee je iemand anders blij kan maken. Houd de sociale media van Antwerpen Leest, De Boekenjagers en de bibliotheken in de gaten voor hints.

We roepen ook alle lezers op om hun boekenkasten op te ruimen en andere lezers blij te maken door zwerfboeken te gaan droppen. Het enige wat je nodig hebt is een doorzichtige plastic zak en het downloadbare infobriefje van Antwerpen Leest (of het briefje van De Boekenjagers). Een zelfgeschreven briefje mag ook.

“Volgens de Facebookstatistieken komen de meeste Boekenjagers
uit Antwerpen. Dat merk je ook aan de posts in de groep:
de meeste drops, boekentips en leescafétips… het leeft dus!”

Lees meer over deze actie

De Zwerfboekenactie in Antwerpen kadert in Vlaanderenleestdag.

Op dinsdag 23 april worden in heel Vlaanderen tal van acties opgezet om boeken en het lezen in de kijker te zetten. Meer info en een overzicht van alle activiteiten vind je hier: Vlaanderenleestdag | Vlaanderen.be

Vlaanderen Leest Dag beeld nieuwsbrief 1080x1080 Beton