Sfeerverslag van KABAAL in Permeke, het startschot van de Jeugdboekenmaand.

5 maart 2024

Door Wendy Struyf.

Op twee en drie maart was er KABAAL in Permeke. Dit kinderboekenfestival gaf het startschot voor de Jeugdboekenmaand, het thema van 2024 is sport en spel verweven met lezen en vertellingen.

Na mijn boeiende gesprek met Charlotte Van der Vloedt, de drijvende kracht achter de Jeugdboekenmaand voor de stad Antwerpen en districten, was mijn nieuwsgierigheid getriggerd. Zaterdag 2 maart werd ik meegezogen in het heerlijke levendige festivalgevoel in Permeke.

De aftrap

Het plechtige startschot van de Jeugdboekenmaand wordt gegeven door de schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud. En wat een schot! In de boksring schudt Nabilla de woorden uit haar mouw met Slam Poetry:

‘Ik stap in de ring

Ik loop in de kring

Float like butterfly, Sting like BEE

Maar dat was ik NIE, dat was Muhammed ALIE

Ik wil hier wel boksen, maar ik ga je niet slaan,

Ik smijt knuffels van letters, pak die dus maar aan!

Ons brein houdt van boeken, van taal en van slang

Grijp die boeken vast, en lees je leven lang’

Kabaal schepen

Op het binnenplein weergalmt een mooie melodie als de schepen op de grote muziekfiets het feest letterlijk in gang trapt. De toon is gezet! Alsof de melodie een soort vreemde kracht heeft, komen de eerste zonnestralen piepen op het binnenplein. Terug binnen leest de schepenen nog een verhaal terwijl illustrator en schrijver Federico Appel een tekening maakt. De kinderen zitten er ontspannen rond en worden telkens betrokken bij verhaal en tekening.

Kim Crabeels en Emma Thyssen

Het woord vervelen bestaat niet op dit festival, de eerste voorstelling dient zich al aan in het Auditorium. Schrijfster Kim Crabeels en illustrator Emma Thyssen brengen het verhaal van Piep Fladdermuis. Deze twee entertainers weten de kinderen mee te nemen in hun ‘koude’ verhaal. Afbeeldingen, woorden, geluiden koppelen ze tot één geheel, waardoor deze vijftiger met open mond zit te kijken.

Kim weet de kinderen te betrekken bij de voorstelling, eindelijk heb ik begrepen dat smurfenijsjes ‘geplette Smurfen’ zijn en kinderijsjes vanzelfsprekend ‘samengeperste kinderen’. Als je denkt dat je alles hebt gehoord of gezien, worden de kinderen naar voren geroepen om hun eigen Yeti poster te tekenen. Als een professionele Yeti kenner stap ik buiten en wordt het tijd om me te verdiepen in de sportieve kant van het kinderboekenfestival.

Kabaal kleuters

Sporten

Tijdens de boekengymnastiek kan je op een speelse geletterde manier gespierd buitenlopen, want mijn oog ziet dat kinderen hier een professionele boeken-work-out volgen. Maar ook de wielrenners vinden hier hun gading, bij de inkom staat er een koersfiets op rollen met een boek ervoor. Deze koersfiets is in elke bibliotheek te vinden en natuurlijk is er een wedstrijd tussen de Antwerpse bibliotheken. Welke bibliotheek fiets maakt er de meeste leeskilometers?

Gezelschapsspel wonderkonijn

In het Tienerlab is er dan weer ruimte voor spelplezier. Tekenen en lezen worden hier mooi verweven in een educatief gezelschapsspel dat is ontworpen door vier studenten van de lerarenopleiding lager onderwijs aan de Arteveldehogeschool. De kinderen spelen een spel rond de Wonderkonijnserie van Kim Crabeels en Emma Thyssen. Door verschillende kaartopdrachten komen gesprekken op gang en worden leuke tekeningen gemaakt. Een van de studenten staat mij te woord: ‘We vinden het zo leuk dat we hier mogen staan op Kabaal. Je kan het logo scannen op de doos, dan krijg je meer informatie over het spel.’ Even scannen en hop naar de leestrap, daar hoor ik de warme stem van auteur Marieke Van Hooff.

Marieke Van Hooff & Isabelle Geeraerts

De schrijfster vertelt haar wollige verhaal ‘een trui om in te wonen’ over het jongetje Walcha, hij wordt op school gepest met zijn hobby: breien. Dat vindt hij erg jammer, maar om zichzelf te troosten breit hij gewoon een gigatrui waarin hij gaat wonen.

Na haar verhaal daagt de auteur de toeschouwers onmiddellijk uit tot het maken van een eiermutsje. Met de wol in de aanslag worden er prachtige creaties gemaakt. Ik ga even in gesprek met een trotse Marieke: ‘Ja mijn lezing is even uitgelopen, het is hier zo leuk. Wij zijn zo fier, het boek staat op de shortlist van de leesjury in de categorie 6-8 jaar. In mei komt er ook een theatervoorstelling. Kijk wat een mooie eiermutsjes de kinderen hier maken.’

Kabaal trui

De hand van schrijver en illustrator

Wat een festival! Net als de kinderen vergaap ik me aan de boekenstand van Pardoes. Een kinderhand is snel gevuld, maar hier is er nog een extra hand van een beroemde schrijver en illustrator die met een zwier een handtekening zet in een prachtig boek.

Spel op het De Coninckplein

Op het De Coninckplein gaat het feest gewoon door, er staat een boekenkermis, volksspelen en een heus circustent. Een aantal enthousiaste eendjesvissers beschilderen de gevangen eenden, want op dit boekenfestival zijn er geen saaie witte eenden. Ik daag mezelf ook uit om één van de eendjes in een nieuw jasje te steken. Eendjes vissen staat hier natuurlijk gelijk aan een boek winnen. De circusopwarming is ook voorzien, want er wordt nog een circusinitiatie van El Circo D'ell Fuego verwacht.

Kabaal eendjes

Mijn innerlijke kind is weer gevoed. Kabaal kinderboekenfestival is verwennerij voor jong en oud, maar ook een feest voor al onze zintuigen en spieren. De Jeugdboekenmaand kende alvast een boeiende start, een voorgerecht van een uitgebreid menu van sport, spel en leesplezier!

Zin in meer Jeugdboekenmaand?

Het volledige programma voor de stad Antwerpen vind je op deze website: http://www.jeugdboekenmaandantwerpen.be/

Je kan filteren op locatie, leeftijd, datum etc. Doe mee, verzamel de 4 kwartetkaarten van het sportkonijn, de leeskampioen, de speelvogel en de valsspeler en win een leuk gadget.

Veel sport-, spel- en leesplezier!

Speelvogel