Samen alleen traag lezen met Slow Reading Antwerpen

31 augustus 2022

Intussen al bijna een jaar geleden brachten Lynn en Daphne, twee vriendinnen met een gedeelde passie voor het geschreven woord, het slow reading concept naar Antwerpen. Wat begon als een impulsief project, groeide al snel uit tot een ware community van trage lezers.

Op zondag 18 september organiseren ze samen met Antwerpen Leest ‘Slow Sunday – Onthaasten met boeken en yoga’ in bibliotheek Permeke. Tijdens Slow Sunday staat alles in het teken van vertragen en hoe literatuur daarbij kan helpen. Slow Sunday is de eerste samenwerking tussen Antwerpen Leest en Slow Reading Antwerpen en meteen ook de kick-off van de verjaardagsweek van Slow Reading Antwerpen.

Om dat te vieren vertel ik, Lynn, in dit artikel het verhaal achter Slow Reading Antwerpen.

Hoe het allemaal begon

Daphne en ik hebben elkaar letterlijk leren kennen tussen de boeken. Als student spendeerde ik uren in bibliotheek Permeke, waar Daphne een tijdje werkte als collectiemedewerker. Onze vriendschap is toevallig ontstaan en bestaat, zoals jullie niet zal verbazen, voor een groot deel uit onze gedeelde liefde voor het geschreven woord. Als lezers misten we in Antwerpen een platform om offline, vrijblijvend en toegankelijk over boeken te babbelen en leesplezier te delen met anderen.

We hadden al van slow reading gehoord via de clubs in Hasselt en Leuven en het idee erachter sprak ons aan. Op een dag besloten we, impulsief en zonder voorbereiding, om slow reading naar Antwerpen te brengen. Voor we het wisten zaten we met onze laptops in een koffiebarretje en hadden we een logo en een eigen concept uitgewerkt. Via een Instagrampagina begonnen we met onze zoektocht naar gelijkgestemde, lezende zielen in onze stad. Het bleek al snel dat we niet de enigen waren die nood hadden aan zo’n initiatief.

Slow reading en silent reading

Slow reading, of traag lezen, is het bewust verlagen van de snelheid waarop je leest. Er zijn tal van voordelen aan trager lezen. Zo ben je bijvoorbeeld geconcentreerder op wat je leest omdat de focus niet ligt op hoeveel of hoe snel je leest. Slow reading (traag lezen) en silent reading (in stilte lezen) gaan vaak hand in hand. Het spreekt voor zich dat in stilte lezen (en in een stille omgeving lezen) de concentratie nog verhoogt.

We merken echter dat niet iedereen behoefte heeft aan lezen in een stille omgeving. Bovendien is niet elke locatie daar geschrikt voor. We bieden dus zowel stille als minder stille leesmomentjes aan. De enige regel die we voor beide hanteren, is dat er niet gecommuniceerd mag worden tijdens het lezen. Dat betekent enerzijds niet praten met andere aanwezigen en anderzijds niet communiceren via de smartphone. Onze bijeenkomsten zijn phone-free om zo weinig mogelijk afleiding toe te laten tijdens het lezen.

Tijd maken om te lezen in plaats van te wachten tot er tijd is om te lezen

Hoewel de nadruk bij ons niet exclusief ligt op het traag lezen, is dat automatisch wel een groot onderdeel van het concept dat we gecreëerd hebben in Antwerpen. De trage component staat centraal en uit zich bij ons ook in het mentaal vertragen tijdens onze bijeenkomsten. We zorgen voor een rustgevende sfeer waar ruimte is voor vertraging en proberen zo ook onze lezers warm te maken voor een bewustere en tragere levensstijl in het algemeen.

Tijdens onze bijeenkomsten creëren we een moment om te lezen. Door deel te nemen, kies je er in eerste instantie voor om tijd te maken voor jezelf in het gezelschap van anderen. We maken van lezen een sociale activiteit, zonder dat je een boek analyseert (zoals tijdens een boekenclub) of samen dezelfde tekst leest (zoals op een Samen Lezen activiteit).

Ontmoeten en verbinden

Men zegt dat ‘zien lezen, doet lezen’ en dat bevestigen onze bijeenkomsten. Omringd zijn door mensen die lezen, geeft je enorm veel energie om dat zelf ook te doen.

Na onze leesmomenten, voorzien we ruimte voor conversatie. Vaak leidt dit tot boeiende gesprekken en nieuwe ontmoetingen. Uiteraard wordt er gebabbeld over boeken, maar eigenlijk komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Het is keer op keer geweldig om te zien hoe een hoop introverte mensen met een gemeenschappelijke passie zo makkelijk openbloeien. Het feit dat we die verbinding kunnen creëren met onze evenementen zorgt voor een immense voldoening.

Als je liever enkel komt lezen, is dat natuurlijk ook in orde. Lezen is tot slot een introvertenhobby en wie zijn wij om te beslissen hoe jij dat moment voor jezelf invult.

Aan de vele dankbare reacties merken we hoeveel nood er is aan verbinden met anderen dezer dagen. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat iedereen meer dan ooit behoefte heeft om onder de mensen te komen. Ik denk niet dat we Slow Reading Antwerpen hadden opgestart zonder eerst de isolatie van een pandemie door te maken. Hoewel we allebei introverten zijn en het thuiszitten zelf niet het einde van de wereld vonden, was de behoefte om ons te omringen met nieuwe gezichten zonder twijfel een van de drijfveren om dit project op te starten.

Literatuur is voor iedereen

Onze slow readers zijn mensen die veel lezen, nooit lezen, meer willen lezen of (terug) willen beginnen met lezen. Sommigen komen bij ons terecht omdat ze thuis de tijd niet vinden om te lezen, anderen omdat ze het leesplezier net graag delen met gelijkgezinden.

In principe hebben we geen concrete doelgroep waar we ons toe richten. Literatuur is tenslotte voor iedereen. Door onze bijeenkomsten zo toegankelijk en inclusief mogelijk te maken, hopen we dat iedereen zich welkom voelt om aan te sluiten.

Bovendien mag je op onze evenementen lezen wat je maar wilt (een roman, stripverhaal, krant, tijdschrift, essay…) en hoe je dat maar wilt (via een luisterboek, e-reader, hardcover, paperback…).
Je hoeft niet in het Nederlands te lezen en het is geen vereiste om Nederlands te spreken om te kunnen deelnemen aan onze evenementen.

Van boekhandel tot park

In eerste instantie kiezen we locaties waar we zelf graag lezen. Denk maar aan onze favoriete boekhandels, koffiebarretjes of parken in de stad. Daarnaast roepen we onze slow readers op om zelf suggesties te doen en dan kijken we vervolgens of we daarmee aan de slag kunnen. We proberen de kalender zo gevarieerd mogelijk te maken en op verschillende momenten op verschillende plaatsen te lezen zodat onze bijeenkomsten zo toegankelijk mogelijk zijn.

Onze verjaardagsweek

Op woensdag 21 september 2022 vieren we onze eerste verjaardag. Om dat op de gepaste manier te doen, vullen we de hele week met traag leesplezier. Zo gaan we traag lezen op onze favoriete locaties van het afgelopen jaar. Wie jarig is, trakteert natuurlijk ook en daarom zullen we een hele week boeken weggeven via onze kanalen. Als kick-off voor onze verjaardagsweek nodigen we jullie uit in bibliotheek Permeke voor een zondag vol literatuur samen met Antwerpen Leest.

Samenwerken met Antwerpen Leest

Samenwerken met Antwerpen Leest voelt enerzijds als en grote eer en anderzijds als een mooie kans om nog meer mensen mee te krijgen in ons verhaal. Vanaf de eerste brainstormsessie met het team van Antwerpen Leest, was het voor ons duidelijk dat we samen veel kunnen betekenen voor de lezende Antwerpenaar. Vanuit de passies die ons drijven en de raakvlakken die onze organisaties hebben, ontstond al snel ons eerste evenement: Slow Sunday.

Tijdens Slow Sunday staat alles in het teken van vertragen en hoe literatuur daarbij kan helpen.
Kom tot rust tijdens een toegankelijke yogasessie, haal je leesrecept bij de Boekendokter of ga in gesprek met een Levend Boek over een boeiend thema. Breng je eigen boek mee of ontleen er eentje ter plaatse en installeer je in onze gezellige leeshoek. Met een vers kopje thee lezen we samen alleen traag en onthaasten we.

© Geschreven door Lynn Janssens

© Beelden door Glenn Van Roey

Dank aan Isabel Hessel voor ons boeiende gesprek over Slow Reading Antwerpen en jouw interessante vragen waarop dit artikel gebaseerd is.

Benieuwd wat er op de kalender van Slow Reading Antwerpen staat voor dit najaar?
Neem dan zeker eens een kijkje op onze Facebook- of Instagrampagina.

Meer informatie over Slow Sunday en de link om in te schrijven vind je op:

https://www.antwerpenleest.be/events/slow-sunday-onthaasten-met-boeken-en-yoga