Op wandel langs boekhandels met het Boekhandel-Wandelplan

14 juli 2023

Vanaf deze zomer kan je in verschillende boekhandels in Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven een handige wandelkaart kopen met boekhandels, boekencafé’s en literaire hotspots in deze 4 ‘leessteden’.

Reisboekhandel Alta Via (Antwerpen), die zelf wandel- en fietskaarten maakt, nam dit initiatief en de 4 lezerscommunity’s Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en ook Cultuurconnect sprongen met plezier mee op de kar om de kaart mogelijk te maken. Het is een mooi aanbod voor iedereen met een hart voor boeken die graag op ontdekking gaat in de stad. Het feit dat er 4 steden op de kaart staan, maakt ze des te interessanter.

Slow travel in een hectische wereld


Wandelen en lezen zijn beide vertragende activiteiten in onze hectische en digitale wereld. Het zijn vormen van slow travel, de ene in tijd, de andere in ruimte. Laat voor een keer niet je GPS-toestel bepalen hoe je je van A naar B begeeft maar ga op verkenning met deze combinatiekaart van 4 Vlaamse steden. Hierop zijn alle plaatsen aangeduid die ‘iets met boeken’ hebben: boekhandels, boekencafé’s en andere literaire plekken in de stad. De wit-rode draad op de kaart is de GR-route die dwars door de stad loopt.

Verdwalen in een boek, dwalen in de stad

De kaart is gedrukt op watervast papier, elke stad beslaat een kwart. De boekhandels worden aangeduid met een cijfer, in de kantlijn vind je een foto die de winkel typeert, het adres, de website en een zeer bondige omschrijving.

Je kan de GPX-tracks van de GR-routes en de waypoints van alle boekhandels downloaden en je eigen route uitzetten. Of zoals vermeld op de kaart:

“De kunst bestaat erin om zelf je wandeling uit te stippelen, langs de GR-routes en met omweggetjes via de boekenplekken op de kaart. Verdwalen zal je zeker! Is het niet in de stad, dan zeker in een boek. De verrassing schuilt achter elke hoek of elke bladzijde die je omdraait.”

In volgende Antwerpse boekhandels kan je de kaart nu al kopen:

Alta Via, De Groene Waterman, Fnac en Standaard Boekhandel. Μeer locaties zullen allicht volgen.

Tijdens November Boekenmaand vormt het Boekhandel-Wandelplan de aanleiding om in samenwerking met de boekhandels een wandelweekend te organiseren, op 4 en 5 november. Lezers kunnen met een auteur aan tafel. De schrijvers delen hun inspiratie, geheimen of de essentie van hun literaire werken, of lezen voor uit hun nieuwste boek


Kostprijs: 14,95€

Een samenwerking van Reisboekhandel Alta Via en Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en Cultuurconnect.