November Boekenmaand

17 oktober 2022

November is Boekenmaand in Antwerpen. Een hele maand lang staat het boek en het lezen in de kijker met een nieuw boekenfestival, enkele grote boekenevents en doorlopend activiteiten in bibliotheken en boekhandels. Iedereen met een hart voor boeken zal verwend worden, van jong tot oud.

November Boekenmaand is een nieuw initiatief van de stad Antwerpen waaraan het hele boekenvak meewerkt, van boekhandel tot uitgever, van auteur tot literaire organisatie. Het is de opvolger van LEES!, het boekenfestival in Antwerp Expo.

Een hele maand lang kan het publiek genieten van het rijke Antwerpse aanbod aan events rond boeken en lezen, van auteursontmoetingen en signeersessies tot festivals en tentoonstellingen, in de Antwerpse bibliotheken, de boekhandel en bij uiteenlopende culturele organisaties zoals De Studio, hetpaleis en Arenberg.

Openingsfestival

De Boekenmaand wordt ingezet met een openingsfestival in en rond het KMSKA met een dertigtal auteurs op zondag 30 oktober.

Behoud de Begeerte organiseert het openingsfestival in opdracht van Antwerpen Boekenstad. Zij werken samen met partnerorganisaties als Creatief Schrijven, Dans! Dichter! Dans!, VONK & Zonen en BZN/Samen Lezen. ​

In het KMSKA zijn er panelgesprekken over actuele thema’s, met o.a. Tom Lanoye en Stefan Hertmans.

Openingsfestival

Ze zetten ook Joke van Leeuwen in de bloemetjes: deze grande dame van de literatuur, van wie er een nieuwe dichtbundel én een nieuw jeugdboek verschijnen, viert in september haar 70ste verjaardag.

Op andere locaties komen telkens andere invalshoeken aan bod: kinder- en jeugdliteratuur en young adult boeken in Steinerschool Hibernia, debuutromans en samen lezen in het M HKA, culinaire boeken met een proeverij door de chef in kwestie in Entrepot du Congo, bijzondere boeken en curiosa in Veilinghuis Bernaerts en poëzie in het zaaltje van de Hoe. Hebben eveneens hun aanwezigheid al bevestigd: Bart Moeyaert, Jeroen Olyslaegers, Aya Sabi, Tülin Erkan, Wim Opbrouck, Angelo Tijssens, Koen Broucke, Stijn Vranken, Wided Bouchrika, Britt Truyts, Annelies Verbeke, Chinouk Thijssen en Jeroen Meus.

Elk weekend van november een boekenevent

Het internationaal toonaangevende literatuur-en muziekfestival Crossing Border trapt op 4 november in de Arenbergschouwburg af met PJ Harvey die haar boek ‘Orlam’ voorstelt en eindigt op 6 november in De Studio met een internationaal auteurs- en muziekfestival met gasten als Prix Goncourt-winnares Leïla Slimani, angry old man DBC Pierre (UK) en debutant Angelo Tijssens.

Het Leesjury-feest van Iedereen Leest verwelkomt op zondag 13 november iedereen tussen 4 en 99 jaar in hetpaleis en Arenberg voor voorleessessies, vertelmomenten, live-illustraties en signeersessies. Op het podium stappen auteurs en illustratoren die de voorbije 40 jaar in de prijzen vielen of vaak genomineerd werden onder wie Annet Schaap, Dimitri Leue, Sylvia vanden Heede en Marc de Bel.

In het weekend van 19 en 20 november organiseren bibliotheek Permeke en het MAS samen met ‘Antwerpen vertelt’ een festival rond storytelling voor jong en oud met o.a. Shamisa Debroey, Studio Sesam en Peter Holvoet-Hanssen. Van 25 tot 27 november vindt de feesteditie plaats van het Grafixx festival. Illustratie, grafiek, beeldverhaal en zines komen aan bod in De Studio met live performances, lezingen, workshops en tentoonstellingen van o.a. Olivier Schrauwen, Tara Booth (US), Ward Zwart en Esra Altin (DE). Op het REVIVE-Filosofiefestival in de Arenberg brengt filosofiehuis Het zoekend hert op 27 november denkers samen onder wie David Van Reybrouck, Martha Claeys en Tinneke Beeckman.

Doorlopend programma in de Antwerpse bibliotheken en boekhandels

De Antwerpse boekhandels en bibliotheken, de plek waar boeken elke dag koning zijn, zetten de hele maand lang het boek en het lezen in de kijker met een waaier aan programma’s, ook in de Antwerpse districten en wijken. Zo lezen bezoekers in de bib van Ekeren een verhaal in ruil voor een nieuwe haarcoupe en luisteren ze in de Nottebohmzaal geboeid naar het klimaatbetoog van Nic Balthazar. Boekhandels als ’t Stad Leest, Standaard Boekhandel en De Groene Waterman organiseren extra auteursontmoetingen en signeersessies.

Praktisch