Met een boek in de hand… reizen we door heel het land

9 november 2022

Door Inge Sleegers, Antwerpen Leest redactielid en Young Adult auteur.

Oktober en november zijn de hoogdagen van de boekensector en dat heb ik als auteur geweten! De Boekenbeurs mag er dan dit jaar de brui aan gegeven hebben, heel wat evenementen probeerden dat gemis te verzachten. Bijgevolg stationeerde ik dit jaar niet enkel in Antwerpen, maar reisden Wereld Zonder Water en ik het hele Vlaanderenland af, samen met heel wat collega’s van diverse uitgevers. In dit artikel breng ik jullie het relaas van een, voor mij alleszins, wervelend avontuur.

Er was eens… Facts

De vertrouwde Boekenbeurs in Antwerp Expo ging helaas dit jaar niet door. Een evenement dat naar jaarlijkse gewoonte wel haar vleugels uitsloeg, was Facts. Alleen al om je ogen de kost te geven, is Facts een bezoekje waard. Tijdens dit halfjaarlijkse event verandert Flanders Expo in Gent in een sprookjeswereld, waar bezoekers niet in hun dagelijkse blue jeans rondlopen, maar voor een keer als elfje, Viking of Disneyfiguur door het leven gaan.
Ik kon uiteraard niet achterblijven en koos voor een historische outfit, losjes gebaseerd op sterke vrouwen als Catherine van Aragon, Margareta van Oostenrijk en Johanna van Castilië. Zo schoof ik mijn voeten geheel in stijl onder de signeertafel van de Brugse Boekhandel, in het charmante gezelschap van K.T. Sterling, eveneens Young Adultschrijfster. Het startschot van vier heel uiteenlopende signeersessie.

Volgende stop: het Venetië van het Noorden

Veel tijd om te recupereren kreeg ik niet. Een week later kon je me terugvinden in het schone Brugge, op het film- en fantasyfestival Razor Reel. Voor het eerst koppelde de organisatie een boekenmarkt aan het evenement. Samen met vier andere auteurs bemande ik er de stand van uitgeverij Hamley Books. Ik werd in volle coronaperiode toegevoegd aan hun auteursbestand, dus was het voor mij een uitgelezen kans om eindelijk enkele collega’s te ontmoeten. Het evenement moet nog wat groeien in bekendheid, maar al bij al was het een leuke dag, met veel boeiende gesprekken. En er zijn ook heel wat boeken op nieuwe nachttafeltjes beland, waar je het als schrijver uiteindelijk ook voor doet. Een geslaagde dag!

Feest van het Boek

Een boekentour zonder ‘t stad is natuurlijk geen echte tournee. In de boekenstad ontsproten heel wat alternatieven om de schoenen van de Boekenbeurs te vullen. Zo was er het YA-openingsevent en het Festival van het Spannende Boek. Zelf signeerde ik twee keer in De Standaard Boekhandel voor het Feest van Boek. De eerste keer signeerde ik in de Quellinstraat, samen met Inge Declercq, auteur van ‘Slaapwijzer’. Twee Inges voor de prijs van een, als het ware. Inge is slaapexpert, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). We hadden een boeiend gesprek over het wisselen van zomeruur naar winteruur, iets wat net dat weekend op de planning stond.

Zelf was ik niet aanwezig op het Festival van het Spannende Boek. Collega Barbara Desmet vond de eerste editie alvast geslaagd en hoopt dat er volgend jaar een nieuwe komt. Auteur Darline Degheldere sluit daarbij aan: “De organisatie was top, prima sfeer, auteurs tevreden en in feite een heel behoorlijke verkoop.” Hobokense thrillerschrijfster Viviane Gerits: “Er waren op de eerste editie niet vreselijk veel bezoekers, maar bezoekers en auteurs hadden daardoor echt veel tijd en aandacht voor elkaar en de boeken. Dat was erg fijn.” Dat wordt beaamd door de lezers, die met heel wat nieuwe boeken naar huis gingen.

Meer artikels? Volg me op https://www.ingesleegers.be/in...