Lees- en cadeautips van de Antwerpen Leestredactie

17 december 2024

'Welk boek doe jij cadeau en aan wie", dat was de vraag die we stelden aan onze redactieleden. Van ieder van hen kregen we één of meer boekentips.

Weet je nog niet wat je onder de boom gaat leggen? Wordt het een dekentje troost, een vleugje poëzie, filosofie of tips voor een groenere wereld? Een mooi voorleesboek, een aparte leeservaring of een nieuw te ontdekken auteur? Laat je inspireren door onderstaande lijst met tips die even divers zijn als onze redactieploeg.

Isabel Hessel geeft '365 tips voor een groenere wereld'

Het boek dat ik dit jaar cadeau ga doen is van Georgina Wilson-Powell en heet ‘365 tips voor een groenere wereld – Dagelijkse gids voor een groenere wereld’. Wie het gaat krijgen heb ik nog niet beslist, maar ik heb het meteen twee keer gekocht! Omdat ik direct wist: als er twee mensen kleine dingen veranderen heeft het nog meer effect dan als je het allen doet.

Isabel

Wat is er zo goed aan? In kleine porties krijg je soms erg verrassende tips over dingen, waar je nog nooit over had nagedacht en die je vaak maar een kleine moeite kosten om ze anders te doen. Of je leest meteen een paar bladzijden en beslist wat je gaat uitproberen of om te zetten. Of je neemt het dag per dag in handen en ontdekt zo nieuwe mogelijkheden hoe je je leven (en daarmee ook een beetje de wereld) wat groener, milieuvriendelijker, duurzamer kunt maken. Een super nuttig boek, vind ik! Doen jullie mee?

Michelle Smets geeft met kerst, net zoals alle andere jaren, verschillende boeken cadeau

Dit is niet wat er zal gebeuren van Zita Theunynck geef ik aan een vriendin die zich op dit moment in een gelijkaardige situatie als Zita bevindt. Zo weet ze dat ze niet alleen is en kan ze hopelijk troost putten uit het boek, maar zo schenk ik haar ook af en toe een glimlach en schaterlach met de heerlijke humor in het boek. Een lach en een traan, en nog veel meer zelfs.

Aan mijn petekind van tien schenk ik het boek Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune. Mogelijks is ze er nog wat te jong voor, maar toch introduceer ik haar al graag in een wereld vol magie. Zelf kwam die introductie er voor mij met 'Mathilda' van Roald Dahl (die kreeg ze vorig jaar cadeau).

Michelle

Het boek snijdt zo mooi en subtiel zoveel belangrijke thema's aan dat ik er zelf ook van omver geblazen was. Diversiteit, gelijkheid, lgbtqia+, vriendschap, liefde, moraliteit... Eentje dat we allen zouden mogen lezen denk ik dan.

Toerist Modernist van Gerlin Heestermans schenk ik aan... mezelf! Als architectuurfanaat en fervent wandelaar ben ik altijd heel gelukkig wanneer ik deze twee passies kan combineren met elkaar. Ik hoorde van collega's en vrienden hoe enthousiast ze waren over elk van de 12 wandelingen in onze mooie België en kijk er dus enorm naar uit mijn veters te strikken en zelf op pad te gaan!

Rebecca Pers gaat voor 'Speeddaten met Plato' en 'Monsieur Hawarden'

Monsieur Hawarden van Filip De Pillecyn. Op het dorpskerhof van Ligneuville ligt het graf van een zekere mijnheer Arthur Hawarden. Pas na zijn dood ontdekte men dat achter deze naam geen man maar een bijzondere dame schuilging: Mériora Gillibrand. Genderfluïditeit, het thema van dit boek is brandend actueel maar het boek zelf is bijna een eeuw oud. Het is van alle tijden en de nieuwe uitgave met voorwoord van niemand minder dan Tom Lanoye en prachtige illustraties van Reinhard Croon doet Monsieur Hawarden alle eer aan.

Rebecca

Het boek staat vol mooie zinnen zoals “Monsieur Hawarden stapte de lente in”, en prachtige beschrijvingen van Malmédy en de omgeving die hij al wandelend en mijmerend verkent. Een leuk kerstcadeau voor een lezer die graag zijn of haar klassiekers kent en houdt van melancholisch terugblikken en een verhaal dat gebaseerd is op een waar personage. Of gewoon voor iemand met een zwak voor de Ardennen.

Speeddaten met Plato : filosofie voor als je het even niet meer ziet zitten van Marie Robert. Liefdesverdriet, even het noorden kwijt zijn, jezelf verliezen in drank en drugs: op die momenten in het leven, kunnen de oude wijsheden van filosofen je terug op weg helpen. Want zelfs de zwartgalligste filosoof kan troost en raad brengen in donkere dagen. Dit toegankelijk geschreven boek met een vleugje humor en véél zelfrelativering is het ideale boek voor onder de kerstboom, voor iedereen die af en toe worstelt met het leven en niet alle troost uit een bakje koffie wil halen.

Wendy Struyf schenkt een dekentje om onder te schuilen

Ik wikkel een grote rode strik rond het perfecte boekencadeau dat je leest en herleest: Het troostboek van Matt Haig. Een boek dat mij alleszins heeft omver geblazen. Iedereen heeft wel eens de woordelijke knuffel nodig en die vind je terug in Het troostboek. Matt Haig giet hoop en licht in korte tekstjes. Mooie filosofische citaten of een recept overgoten met een sausje humor. Een baaldag overleef je door het lijstje met troostfilms en muziek. Voor elke lezer wat wils. Zonder een bepaald genre of een voorkeur op te dringen wordt het boek een origineel kerstcadeau.

Wendy

Het troostboek: een dekentje om onder te schuilen voor elke lezer of een fluwelen vestje om over de schouder van je medemens te leggen.

Judith Buysse geeft haar favoriete voorleesboek cadeau

Een boek dat ik zeker onder de (familie)kerstboom zou leggen is Hoi hoi wat fijn - het dikke voorleesboek voor peuters. Ikzelf weet niet altijd goed wat te geven aan ouders met/of kleine kinderen, maar sinds ik dit boek zelf leende bij de bib is het een van mijn favorieten. Het is samengesteld door Dick Bruna, maar bevat dus naast veel Nijntje-verhalen ook "verplichte nummers" zoals Jip & Janneke, Kikker en Vos en Haas.

Judith

De voorleesverhalen worden afgewisseld met gedichtjes en kijkplaten waarop van alles te ontdekken is. Ik zou het 'de Nederlandstalige canon voor de moderne peuter' durven noemen! En voor opa's en oma's, ooms en tantes, peters en meters en andere verzorgers is het zowat het enige voorleesboek dat je in huis hoeft te hebben. Zo, haardvuur en pyjama's aan... en voorlezen maar!

Tony Vanderheyden tipt zijn ontdekking van 2024

Ik tip graag een auteur die ik dit jaar ontmoette en kon interviewen voor Antwerpen Leest: Ariana Harwicz. Zij schrijft rijk en onomwonden, scherp, soms meedogenloos, maar steeds plaatst ze intens, authentiek leven centraal.

Hoe literatuur moet zijn beschrijft ze in haar non-fictie essaybundel Het geluid van een tijdperk en hoe je dat doet lees je in de steeds mooi uitgegeven novelles/romans: Sterf, Liefste (debuut), Rijp, Bezeten, Ontaard. Leg je Sterf, Liefste (de verfilming ervan verschijnt in 2025) onder de kerstboom, tja, bereid dan een korte uitleg voor. Zeg dat het eigenlijk over graag zien gaat, of steek het op een redactielid van Antwerpen Leest. Ook de eerste zin van Rijp brengt je de direct in de goede sfeer: “Ik word wakker met mijn mond wijd open als een vetgemeste eend waar de lever uit wordt gehaald om foie gras te maken".

Tony

Hannah Thomas schenkt 'Liefhebben'

Liefhebben van Laura van Dolron kwam tot me via een dierbare vriendin, zelf geef ik het toevallig vaak aan moeders. Theatermaker Laura van Dolron weet haar persoonlijke ervaring met lief en leed te verheffen tot het universele. Niet de grote romance, wel je partner op de parking van het ziekenhuis op zijn gezicht zien gaan. Met dit boek schenk je iemand de kans om stil te staan bij hoe liefhebben werk. Het heeft vaak met de dood te maken, zo blijkt. Van Dolron is grappig, dus dat scheelt.

Hannah

“Mensen die de lampjes van geparkeerde fietsen die per ongeluk aan zijn blijven staan uit doen, ook al moet je best irritant lang zoeken naar waar dat knopje nou precies zit…dat is liefde.”

Hanneke Van de Kerkhof wenst iedereen een stukje ontroering met haar boekentip

Soms kom je een boek tegen waar elke zin langzaam op je tong smelt. Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel is zowel tragisch als magisch. De harde realiteit van een oude man die zijn land moet ontvluchten en zijn meisje wat hij kost wat kost wil beschermen. Het verhaal blijft aan me plakken omdat het iets wezenlijk menselijk raakt: de behoefte aan connectie.

Hanneke

Meneer Linh zit dagelijks op het bankje voor het opvangcentrum waar hij meneer Bark ontmoet. De twee mannen verstaan elkaars woorden niet maar hun lichaamstaal spreekt boekdelen. Er ontstaat een warme vriendschap die me echt ontroert. Twee mensen die verschillen omarmen en leren van elkaar. Ik hou van het taalgebruik, de metaforen, de prachtige beelden, de sfeer.

Waarom ik dit boek cadeau zou geven? Omdat ik iedereen een stukje ontroering toe wens, de warme omarming van een verhaal over echte mensen. Meneer Linh is het symbool voor de man die dagelijks aan je bushalte staat te wachten, of misschien kom je hem wel tegen in de supermarkt, of op een bankje in het park. Misschien dat dit boek je kan uitnodigen eens te blijven staan en goeiedag te zeggen, wie weet is dat een begin van een bijzondere vriendschap.

Sven Reynders schenkt een aparte leeservaring

Met als tip Een Vlam Tasmaanse Tijgers, het laatste boek van Charlotte Van den Broeck, wil ik een lans breken voor het ‘andere boek’. Op onnavolgbare wijze gaat Van den Broeck aan de slag met een ogenschijnlijk eenvoudig en banaal gegeven; een voor de moderne mens compleet raar beest dat officieel al sinds 1936 is uitgestorven. Ze reist letterlijk naar de andere kant van de wereld om het verhaal achter dit gegeven te ontdekken en brengt hiervan op virtuoze wijze verslag uit.

Sven

Doorspekt met haar reisverhalen, gesprekken met wetenschappers, analyses van (pseudo)wetenschappelijke studies en artikelen schept Van den Broeck een nieuwe wereld rond dit onbekende dier, waarvan er zelfs exemplaren in de Antwerpse Zoo hebben rondgelopen. Met haar onmiskenbaar fijnzinnige taalgevoel weeft ze een tekst waarin de lezer vanaf de eerste pagina wordt meegezogen door een zeer aparte leeservaring. Met als onderliggende waarschuwing over wat de mens de natuur kan aandoen, maar moraliserend wordt het nooit. Doe je geliefden of jezelf een plezier met dit boek, urenlang leesplezier voor de feestdagen.

Magy De Bie legt poëzie en vogels onder de kerstboom

Eerste hulp bij poëzie van Ellen Deckwitz is het boek dat ik dit jaar het meest cadeau deed. Als grote poëzieliefhebber hoor ik mensen wel eens verzuchten dat ze poëzie niet begrijpen: te moeilijk, te vaag, te raadselachtig. Terwijl ik net opleef van het spel met woorden en betekenissen en zou willen dat iedereen deze schoonheid kan ervaren. Ellen Deckwitz geeft in deze omnibus antwoorden op vragen als: waarom zeg je niet gewoon wat je bedoelt, waarom worden regels halverwege afgebroken, waarom werken metaforen en vergelijkingen, waarom rijmen tegenwoordig zo weinig gedichten?

Magy

En dat doet ze vlot, fris, inzichtelijk en met humor. Elk hoofdstuk begint ook met een gedicht, dus je bent meteen vertrokken. De wereld kan meer poëzie gebruiken, dus leg eens wat poëzie onder de kerstboom!

En omdat eentje geentje is, nog een tip erbij: 12 vogels die je leven redden : hoe je gelukkig kunt worden van de natuur van Charlie Corbett. Na de dood van zijn moeder vindt Charlie troost in de natuur. Op verschillende cruciale momenten in zijn rouwproces zijn het vogels die hem tot inzicht brengen en de schoonheid van het leven terug doen ervaren. Het persoonlijke verhaal van Charlie wordt op een organische manier verweven met wetenswaardigheden over vogels. Ik werd tijdens het lezen zo benieuwd naar al deze "alledaagse" vogels die we ook hier in de stad vaak tegenkomen, dat ik er meer over ging opzoeken. Elke ochtend word ik gewekt door een vogelsymfonie, geen fijnere manier om de dag te beginnen. En nu kan ik het gezang van de huismus beter onderscheiden van dat van de roodborst, spreeuw of de lijster. Als natuurliefhebber en fervente wandelaar, met veel plezier gelezen!