Kinderboekenfestival Kabaal 2022

8 maart 2022

Stadslezer Katja Verbeeck trok op zondag 6 maart samen met een 3-jarig prinsesje de wijde stad in, op weg naar het kinderboekenfestival in bibliotheek Permeke. Van deze leuke namiddag maakte ze een verslag.

Bij aankomst zagen we al meteen de vrolijke uitnodiging voor het kinderboekenfestival Kabaal aan het raam. De toegang was gratis. Voor de vertelplekken kon je best vooraf een plekje reserveren, maar het onderbroekenmuseum en de workshops waren vrij toegankelijk.

Allereerst gingen we naar de workshop van Julie Van Hove. Deze workshop was voor kinderen die houden van tekenen en dieren. De illustratrice vertelde wat je kon doen met fantasie en kleurpotloden. Mijn prinsesje was met haar 3 jaar nog te jong om te begrijpen wat er werd gezegd maar dat was geen probleem. De kleuter mocht namelijk tekenen wat ze zelf wou. Van superheldenmaskers tot het ontwerpen van een eigen onderbroek!

Na het tekenen gingen we naar de vertelplekken. Hier las Leo Timmers passages voor uit zijn laatste nieuwe boek. Leo Timmers' boeken zijn beroemd over heel de wereld. Vandaag vertelde hij over alle dieren op de rug van de krokodil. Maar kan de neushoorn ook op de krokodil zitten?

Vervolgens las Liesbet Slegers voor uit haar boeken. Ook tekenen kwam aan bod. Het werd een interactieve sessie met een zoektocht naar Sam, de poes.
Om de vertelplekken mooi af te sluiten bezochten we Joris Thys. Hij nam ons mee in het verhaal van Zebra die op zoek ging naar een plek om thuis te komen.

Natuurlijk waren er nog vertelmomenten met andere schrijvers. Slam for Kids vertelde op ritmische wijze over de strijd die ze als kind voerde voor ze naar school toe moest. Bette Westera vertelde een spannend verhaal over piraten en kapiteins waarin je ook mocht meespelen. Stefan Boonen en Jan Van Lierde presenteerden een nieuw prentenboek over hoe zebra en olifant de beste vrienden werden.

Ook aan de oudere kinderen werd gedacht. Mijnheer Zee en Gitte van Collie brachten een modern sprookje mee over een scheve wereld en de zoektocht naar liefde. Pieter Koolwijk vertelde over zijn mooie boek dat bekroond werd met een Gouden Griffel.
De bekende radiomaker Tom Decock sloot het rijtje af, als schrijver en boekenliefhebber bracht hij zijn boek “Lily” mee, waaruit hij voorlas en een gesprek aanging met zijn publiek.

Doorlopend nodigde Wilde Raven jong en oud uit in haar schrijf- en drukatelier om een eigen verhaal te schrijven met bijpassende beeldjes.

Om de leuke middag af te sluiten gingen we naar het onderbroekenmuseum. Kim Crabeels en Melvin vertelden in het Koninklijk Museum voor Onderbroeken dat schurken aan de haal gingen met het beroemdste slipje, namelijk dat van Mona Lisa! De grote onderbroekenroof was dan ook een succes op deze gevulde middag.