Jeugdboekenmaand Antwerpen opent feestelijk op 4 maart

3 maart 2023

Op zaterdag 4 maart 2023 gaat de 52ste editie van de Jeugdboekenmaand van start. Een groots event dat jaarlijks meer dan 24.000 kinderen en jongeren bereikt tussen de 3 en de 15 jaar. Dit jaar is het thema GELUK.

Van 4 tot 31 maart viert de stad Antwerpen dit jaar de Jeugdboekenmaand met het thema GELUK en ging daarvoor allerhande samenwerkingen aan met vrijetijdsorganisaties en instellingen uit het culturele veld. Verschillende socio-culturele organisaties worden betrokken, zowel binnen de stedelijke als de niet stedelijke context. In alle Antwerpse bibs, maar ook in de cultuurcentra, ontmoetingscentra, jeugddiensten, bij tal van literaire en culturele partners en zelfs in ziekenhuizen PAOLA en Jan Palfijn zullen in maart geluksactiviteiten doorgaan.

Het programma is gevarieerd en voor alle leeftijden tussen 3 en 15 jaar.

Voor iedere activiteit waar kinderen en jongeren aan deelnemen krijgen ze een gelukskaart. Wie drie kaarten heeft verzameld, mag in de bib aan het Rad van Geluk gaan draaien en wint een leuke geluksbrenger (gelukskoekje, dromenvanger, vriendschapsbandje of gelukspoppetje). Op deze manier worden kinderen gestimuleerd om een heleboel straffe organisaties uit de buurt te gaan ontdekken.

Wie niet kan wachten om al eens aan het Rad van Geluk te draaien, kan dat ook digitaal doen op de site. Op Jeugdboekenmaandantwerpen.be staat alles te lezen over de verschillende gelukskaarten die worden uitgedeeld, de activiteiten die bij elke gelukskaart horen en de leuke boekentips die per gelukspersonage worden gegeven.

Openingsfeest

Het openingsfeest van de Jeugdboekenmaand is de eerste en meteen ook de grootste activiteit. Het kinderboekenfestival KABAAL strijkt neer in bib Permeke op 4 en 5 maart. Op 4 maart is er de onthulling van de reuzengrote Geluksvogel met een gedicht van Joke Van Leeuwen, jongeren kunnen hun toekomst inblikken bij Hirngespinst, een complimentje scoren bij het Complimentariaat of een geluksspreuk op de spreukenmuur zetten. In totaal zullen 1000 origamo-kraanvogels de hal van de bib versieren.

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

Jeugdschrijfster Barbara Rottiers en acteur en boekenliefhebber Bill Barberis zijn meter en peter van de Jeugdboekenmaand, hier vertellen ze waarom en wat je mag verwachten op het openingsweekend:

https://www.gva.be/cnt/dmf20230302_94204758