Interview met Charlotte Van der Vloedt, coördinator van de Jeugdboekenmaand in Antwerpen

26 februari 2024

Door Wendy Struyf.

Het weekend van 2 en 3 maart wordt er in bibliotheek Permeke het startschot gegeven van de Jeugdboekenmaand, het thema van dit jaar is ‘Sport en spel’. De Jeugdboekenmaand is een feestmaand voor kinderen van 3 tot 15 jaar. Verschillende organisaties en sportclubs openen hun armen om kinderen te ontvangen met verhalen en beweging.

Charlotte Van der Vloedt is de drijvende kracht achter de Jeugdboekenmaand voor de stad Antwerpen en districten. Antwerpen Leest redactrice Wendy ging op bezoek bij een super enthousiaste Charlotte.

Charlotte, je bent projectcoördinator van de Jeugdboekenmaand, hoe ben je in deze rol gerold?

Ik heb twintig jaar als redactiemedewerker voor televisie gewerkt, ik ben altijd graag bezig geweest met verhalen en scenario’s. Ik schrijf zelf ook graag kinderverhalen. Toen hoorde ik dat er een vacature openstond voor de Jeugdboekenmaand. Projectcoördinator van de Jeugdboekenmaand staat synoniem aan werken met verhalen en leuke partners. Gooi daar bovenop mensen motiveren om iets te doen rond de Jeugdboekenmaand en natuurlijk een tof thema. Dit is het derde jaar dat ik mijn schouders onder deze feestmaand mag zetten. Het eerste thema waar ik deel van uitmaakte was ‘Helden en schurken’, vorig jaar was het thema ‘Geluk’ en nu is het ‘Sport en spel’.

Hoe moet ik de voorbereidingen zien van deze drukke maand?

Ik ben een heel jaar bezig rond de Jeugdboekenmaand. We hebben een projectteam met bib-medewerkers en het thema wordt bepaald door Iedereen Leest. Iedereen Leest werkt de Jeugdboekenmaand uit op Vlaams niveau en ik werk ze uit voor de stad Antwerpen en de districten. We starten met brainstormen rond het thema, verschillende activiteiten, de marketingactie, communicatiekanalen en welke acties willen we opzetten. Ik werk veel buiten de bib en ga dan op bezoek bij onze externe partners. Dit jaar hebben we ongeveer vijftig partners: culturele centra, musea, sportclubs, zwembaden, jongerenorganisaties, kinderziekenhuizen. We bedenken samen een toffe activiteit die we dan promoten op de website www.jeugdboekenmaandantwerpen.be. Natuurlijk worden scholen ook betrokken bij de Jeugdboekenmaand, de jeugdmedewerkers per bibliotheek brengen de leerkrachten op de hoogte. Alle informatie voor scholen vind je op de site van de Jeugdboekenmaand.

Kiest elke provincie of stad zelf hoe het thema wordt uitgewerkt?

Ja, het thema is voor heel Vlaanderen hetzelfde, toch geven wij onze Antwerpse draai aan het thema. Hier in Antwerpen pakken wij het groot en breed aan. We sprokkelen meer dan 100 activiteiten bij elkaar, vorig jaar hebben we meer dan 45000 kinderen bereikt.

Er zijn vier personages – vier kwartetkaarten die je bijeen kan verzamelen, vertel eens iets meer over deze bijzondere kaarten?

Ja, de vier karakters zijn de speelvogel, de valsspeler, het sportkonijn en de leeskampioen, ze zijn terug te vinden op de kwartetkaarten. Er hangen uiteenlopende activiteiten aan de karakters vast. Elke keer als je een activiteit doet in de bib of bij de partners krijg je een kwartetkaart. De kaarten zijn eigenlijk een teaser om kinderen kennis te laten maken met het hele programma. Enerzijds om ze naar de bibliotheek te lokken en anderzijds om bekendheid te geven aan minder bekende organisaties. Als de kinderen vier kaarten hebben gespaard, mogen ze aan het rad draaien in de bib en winnen ze een prijs.

JBM kwartet

Wat is de mooiste uitdaging in je werk als projectcoördinator van de Jeugdboekenmaand?

Het ultieme doel is dat kinderen de weg terug naar bibliotheek vinden en natuurlijk dat ze meer lezen. Wat ik leuk vind is kinderen bereiken die normaal niet in de bibliotheek belanden. De samenwerking met de sportclubs gaat ervoor zorgen dat kinderen die sporten toch in aanraking komen met de bibliotheek. De lezers gaan dan weer de stap zetten naar de andere partners.

Vorig jaar was het thema van de Jeugdboekenmaand ‘Geluk’, dit jaar is de rode draad ‘Sport en spel’. Hoe koppelen jullie dit thema aan lezen?

In het begin dacht ik dat het thema ver lag van lezen. Toch zijn er zeker combinaties te maken rond sport, spel en lezen, het thema is voor kinderen rechttoe rechtaan. Hier in de bib hebben we nu een boeken fit-o-meter staan en betrekken we de sportclubs. Het geeft zeker een opportuniteit naar nieuwe doelgroepen en activiteiten.

We werken bijvoorbeeld dit jaar samen met gevechtsclubs, elke woensdag kan je in bibliotheek Permeke een boks-initiatie volgen, gevolgd door een workshop Slam Poetry. Nog een groot voorbeeld is voetbalclub Antwerp, in het stadion van de Bosuil brengen Dempsey Hendrickx en Bruno Claeys hun interactieve theatervoorstelling 'Verse Onzinsels' en een boekvoorstelling van hun eerste kinderboek ‘Vuilwassenen’.

In alle stedelijke zwembaden kan je op woensdagnamiddag een letterduik doen, de bedoeling is om de letters te vinden van het ‘sport- en speellied’. En zo verenigen we tal van sport- en spelactiviteiten met lezen.

Je enthousiasme werkt enorm aanstekelijk, volgens mij kan jij iedereen wel besmetten met dit virus?

Ik vind het leuk om op mijn partners af te stappen, weinig of nooit krijg ik een negatief antwoord. De Jeugdboekenmaand is een heel sterk merk op zich. Vroeger was het meer iets dat leefde in de bibs, nu is de Jeugdboekenmaand opengebroken naar een belevingsfestival in heel de stad.

Tijdens het weekend van 2 en 3 maart 2024 geeft bibliotheek Permeke het startschot voor een sportieve Jeugdboekenmaand. Wat mogen we verwachten tijdens het openingsfeest KABAAL?

Zaterdag om 11 uur steken we het Olympisch leesvuur aan, de aftrap van een groot feestweekend. De kinderen kunnen lezen op een mooie muziekfiets. Op het De Coninckplein komt een boekenkermis die bestaat uit volksspelen, een eendjeskraam en circusinitiaties van Circo D'ell Fuego. Voor wat lekkers kunnen de kinderen terecht bij het pannenkoekenkraam. Kabaal zorgt voor de literaire invulling, maar liefst twintig auteurs komen hun boeken voorstellen op een leuke manier. Op zaterdag zijn er sessies met een tolk Vlaamse gebarentaal en als het even te druk wordt, kan je terecht in de prikkelarme ruimte. Er komen best grote namen naar het openingsweekend. Zo komen de auteurs van de populaire reeksen Stinkhond en Bob Popcorn. Op zondag komt niemand minder dan de peter van de Jeugdboekenmaand basketter Jean-Marc Mwema voorlezen en staat meter van de Jeugdboekenmaand schrijfster Mathilda Masters in de boksring. Het is een zeer divers en leuk programma, je kan het programmaoverzicht vinden op de website van Permeke.

Ten slotte tijd om een beetje reclame te maken: waarom vind je dat ouder en kind moeten komen naar het grote openingsweekend?

Een unieke combinatie van veel sport- en spelplezier en heel wat leesplezier, dat is dé succesformule van het openingsweekend. Voor elk wat wils, dat is zeker de gedachte, iedereen is welkom!

Na deze drukke periode, pak jij je verdiende rust met een goed boek?

Na de Jeugdboekenmaand is er natuurlijk een grote evaluatie. Na deze evaluatie start ik al aan de Jeugdboekenmaand 2025. Ik werk met veel partners dus iedereen moet goed op voorhand de activiteiten kunnen plannen. Natuurlijk zoek ik in de zomervakantie wel mijn rust op.

Charlotte, bedankt voor dit gesprek! Je enthousiasme werkt zeer aanstekelijk. Ik kijk ernaar uit om het leesvuur te zien branden tijdens het openingsfeest Kabaal van Jeugdboekenmaand.

Jeugdboekenmaand in Antwerpen

Alle nodige info en het programma vind je op de website van de Jeugdboekenmaand Antwerpen.

Op 2 en 3 maart is er het openingsfeest in Bib Permeke.

Klik voor het gedetailleerde programma en de auteurs van KABAAL op zaterdag en KABAAL op zondag.

Jeugdboekenmaand Affiche