Genre in de kijker: de thriller - een grote snoepwinkel vol spanning

17 juni 2024

Bij Antwerpen Leest houden we een nieuwe rubriek boven de doopvont: ‘Genre in de kijker’. We gaan op ontdekkingstocht in de wondere wereld van boekengenres. Wat houdt het genre in, zijn er belangrijke sub-genres die we zouden moeten kennen? Welke boeken binnen dit genre zijn de moeite en raden we je aan?

Redactrice Wendy Struyf is een grote liefhebber van thrillers, zij mag de spits afbijten. Ze schuimde een aantal bloederige wegen af in deze wereld van suspense. De gemene deler van haar boekentips zijn een hoge spanningsboog en kronkelige mysteries.

Door Wendy Struyf

De naam van dit populaire genre is afgeleid van het Engelse to thrill. Een spannende thriller weet de lezer uit zijn slaap te houden en dagdagelijkse taken blijven liggen. Je waant je in een spel Cluedo: ‘Wie is de moordenaar en welk motief komt er bovendrijven?’ Je wordt gedreven naar een verrassend einde dat pittig genoeg is om je hart wat sneller te doen kloppen. Mysterie en spanning vind je in de vertakkingen binnen dit genre, van misdaadkomedie tot literaire thriller en met heel wat zijwegen kom je terug bij de psychologische thriller of de politiethriller.

Bloedstollend of een psychologische ondertoon, een binnenkomer vol spanning of langzaam opbouwend, het aanbod in de thrillerwereld is enorm groot. Het genre biedt voor elk wat wils. Deze acht boekentips kunnen je als lezer meenemen op een spannende achtbaanrit doorheen thrillerland.

Joséphine – Anne-Laure van Neer

Humor en spanning hangen als een mist over de verhalen van de Antwerpse auteur Anne-Laure van Neer. Bloedvergieten is zeker niet de hoofzaak in haar boeken. De schrijfster wist met Joséphine de felbegeerde Knack Hercule Poirotprijs 2022 binnen te rijven. Hoofdpersonage Joséphine is een excentrieke dame en woont in het woonzorgcentrum Den Groenen Hof. Ze is ondervoorzitter en penningmeester van de Thanatosclub. Een club met één wens: ze bepalen hun eigen levenseinde en maken gebruik van hun eigen giftuintje. Wanneer de directeur van het rusthuis beslist om het te tuintje te slopen, is dit buiten Joséphine en haar vrienden gerekend. Joséphine is een heerlijke misdaadkomedie. Het verhaal blijkt niet enkel humoristisch, maar legt de loep over het onderwerp ‘eigen wilsbeschikking’.

Josephine

De zaak Margrittte - Toni Coppers

Antwerpen is altijd een speeltuin geweest voor schrijver Toni Coppers, dit bewees hij met zijn reeks rond politievrouw Lieze Meerhout. Deze serie werd verfilmd, getiteld Coppers. In zijn boek De zaak Magritte is de hoofdrol toebedeeld aan de eigenzinnige Alex Berger. Sinds de dood van zijn vrouw Camille is ex-rechercheur Alex Berger een emotioneel wrak. Camille was één van de slachtoffers tijdens de terreuraanslag te Parijs. Wanneer Alex hulp wordt ingeroepen door zijn ex-collega’s, wil hij eerst zijn rug draaien. Tot hij hoort dat één van de verdachten Novak is. Deze naam is voor Alex wraakroepend. Toni Coppers weet met De zaak Magritte alle thrillerelementen met glans af te vinken. De spanning in de politiethrillers rond Alex Berger wordt telkens enthousiast onthaald door de lezers.

Dezaakmagritte

Vogelman – Mo Hayder

Gaat je interesse uit naar een bloederige klassieker? Neem dan zeker Vogelman van de inmiddels overleden schrijfster Mo Hayder in de hand. Een verhaal dat je zeker kan herlezen, aangezien het plot zo vernuftig in elkaar zit. We verplaatsen ons naar Londen, vijf jonge lijken worden ontdekt, allen ritueel vermoord. De jacht op seriemoordenaar ‘Vogelman’ pakt rechercheur Jack Caffery op zich. Als lezer kruip je in de gedachtegang van een psychopaat en volg je deze verziekte geest. Een kleine waarschuwing: niet lezen voor het slapen gaan, het verhaal blijft je achtervolgen.

Vogelman

Het appartement – Lucy Foley

De Britse auteur Lucy Foley is geen onbekende in de wereld der thrillers. Haar inspiratie voor Het appartement vond de schrijfster in een prachtig oud appartement te Parijs. Wie fan is van oude misdaadclichés zal deze elementen terug vinden in het verhaal. Parijs, Rue des Amants 12; 2de verdieping. In het appartement wordt de moedige Jess verwacht door haar broer Ben. Bij aankomst is er geen teken van Ben. Jess weet zich een weg te vinden in het appartement met zijn mysterieuze bewoners. Wat houden deze bewoners geheim? Luisterend naar haar intuïtie gaat ze op onderzoek. Een verhaal met een hoog Agatha Christie gehalte in het wondermooie Parijs.

Hetappartement

Web van leugens – Johnny Bollé

Wat het werk van de Antwerpse auteur Johnny Bollé kenmerkt is de psychologische onderlaag en verrassende plottwists. Web van Leugens speelt zich af in het Franse dorpje Etouffant. Acht jaar geleden nam Madeline afscheid van haar moeder Isabelle en het beklemmende dorpje. Na het plots overlijden van haar moeder is ze verplicht terug te keren. De dorpelingen zijn onmiddellijk duidelijk, Madeline is niet welkom. Wanneer ze documenten en foto’s vindt, heerst er een grote twijfel rond de dood van haar moeder. Gedreven door schuld is ze verplicht om de waarheid aan het licht te brengen. Net als een web blijkt deze psychologische thriller een intelligente constructie te hebben. Leg de puzzelstukken, maar pas op voor de verrassende plottwist.

Webvanleugens

November – Thomas Olde Heuvelt

Nederlandse schrijver Thomas Olde Heuvelt mixt in het thriller gegeven horror, sciencefiction en fantasy en dipt het geheel in een psychologisch sausje. Bird Street is een thuis voor gelukkige en succesvolle mensen. Elf maanden van het jaar lacht het geluk de inwoners van Bird Street toe. Maar op 1 november is het tijd om de rekening van het jaar te vereffenen. Een rekening van hun geluk met een wrange nasmaak. Donkere dagen breken aan, weken van ongeluk, pijn, verdriet en waanzin. Huiveringwekkend. Een verhaal dat zich afspeelt in een donkere sfeer en je stil laat staan bij de vraag: ‘Hoe ver zou je gaan voor een portie geluk?’ November is Stephen King waardig.

November

Dertien – Steve Cavanagh

Kunnen er nog meer vertakkingen zijn binnen het genre thriller? Ja. Met het boek Dertien verken je het genre rechtbankthriller of legal thriller. Waar de klassieke rechtbankthriller meestal dezelfde weg uitgaat, slaagt schrijver Steve Cavanagh om dit decor te verbreden. Het verhaal start met de veroordeling van Hollywoodster Robert Solomon. Hij wordt veroordeelt voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalige oplichter Eddy Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Dit boek kan je niet wegleggen, een pageturner van jewelste. Uniek in het genre rechtbankthriller. Wil de schuldige opstaan?

Dertien

De Camino – Anya Niewierra

Literaire thriller en de Nederlandse schrijfster Anya Niewierra is de perfecte combinatie. De schrijfster weet gedachten en emoties van haar personages te verweven met een hoge spanningsboog. Een goed huwelijk. Als lezer bewandelen we de pelgrimstocht. Lottes man pleegde onverwacht zelfmoord tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn. Hou je van geschiedenis? Een pen die met een onderhuidse spanning schrijft? Hier en daar een mooi citaat? Dan zit je met De Camino op de juiste weg.

Decamino