Dit was Slow Sunday - een beeldverslag

23 september 2022

Tekst: Els Madereel, foto's: Hanneke van de Kerkhof

Geen groter contrast mogelijk zondagnamiddag 18 september in Antwerpen. Buiten een druilerige regen en binnenskamers bij Permeke een toffe warme en droge omgeving.

Eens paraplu’s en regenjassen werden opgeborgen kon men genieten van een gezellig samenzijn. De bibliotheek leeft en dat zagen en hoorden we. Gesprekken, zachte muziek op de achtergrond en veel geblader van boeken.

De grote trap van de Antwerpse bibliotheek leidde naar de boekendokter en levende boeken. De boekendokter luisterde en bezorgde haar toehoorders recepten met literatuuraanbevelingen. Bij een kopje thee werden deze hints druk besproken. Enthousiasme alom.

Boekendokter

Levende boeken vertelden hun verhaal. Peter van de HerstelAcademie en Mie waren twee van deze levende vertellingen. Peter getuigde over zijn leven met het Asperger syndroom. Mie uitte haar bezorgdheden over het klimaat.

Levende Bib flapppen

Op de vraag waarom zij hun verhalen kwamen delen antwoordde Mie: “ Een bibliotheek is al lang niet meer gewoon een boek uit het vak halen. Het is een plaats om informatie te vergaren. En naast boeken, podcast, en al wat je kan vinden in een bibliotheek zijn de verhalen die mensen vertellen ook een bron van informatie. Een bijeenkomst als vandaag in Permeke is een uitbreiding van het idee van wat een bibliotheek is. Naast informatie verzamelen is een bibliotheek ontmoeten en beleven”

Levende Bib E Ls

Een yoga sessie in de bibliotheek omarmde helemaal het gevoel van samen beleven in de bibliotheek.

Yoga

Uiteraard werd ook gewoon gelezen tijdens deze Slow Sunday. Lynn van Slow Reading vertelde waarom lezers deelnemen aan hun activiteiten: “Slow Reading betekent echt boekenplezier. Samen lezen verbindt mensen. De invulling van het samen beleven is volledig vrij. Samen lezen op steeds andere plaatsen nodigt ook uit.”

SR girls

Bibliotheek Permeke heeft een geslaagde Slow Sunday achter de rug. Ontmoeten, samenzijn, verbinding in een decor vol boeken. Hoe zalig kan een zondag zijn.

Lezende man