Dit was Grafixx 2023: een zinderende boost voor oog en brein, voor jong en oud!

20 november 2023

Door Hanneke Van de Kerkhof

Het was geen weer om een hond door te sturen, maar gehuld in mijn regenpak fietste ik zaterdag zigzaggend tussen de plassen naar de Studio waar een wereld van illustraties, grafiek, filmpjes en boeken op me wachtte.

Grafixx is een platform voor de creatie, presentatie en verspreiding van beeldverhaal, illustratie en grafiek. De activiteiten bevinden zich op het snijvlak van literatuur, beeldende en toegepaste kunsten, met specifieke aandacht voor de ontwikkeling van makers en hun netwerken.

Wrijving geeft vonken, dat is de insteek van deze drie dagen, waar gezocht wordt naar spanningen binnen het werkveld van strip, illustratie en grafiek. De botsende ideeën van een nieuwe selectie internationale kunstenaars ontvouwen zich in tentoonstellingen, workshops, lezingen, screenings, performances en het onmisbare zine fest — met publicaties in kleine oplage van over de hele wereld. Een zinderende boost voor oog en brein, voor jong en oud!

Het is gezellig druk. Het wordt me al snel duidelijk dat de internationale illustratie wereld elkaar hier dit weekeind mag ontmoeten.

Ik weet niet goed waar te beginnen tot mijn oog valt op een bord dat aankondigt dat er een Bookclub is waar drie Grafixx kunstenaars en kijkje geven in hun boekenkast en daarmee ook een stukje van hun creatieve ziel. Ze vertellen niet enkel over eigen werk, maar ook welke boeken hen geinspireerd hebben. Sophie Artz analyseert de grens tussen wetenschap en kunst en wat realiteit met fictie scheidt en dat doet ze door een boek te maken over fonteinen.

Grafixx lezing1

Ze vertelt daar zo boeiend over dat als ik nu een fontein tegenkom, er toch anders naar zal kijken denk ik. Younsik Woo toont in een primair kleurenpallet de interactie tussen plekken, mensen en gebeurtenissen met de nodige humor.

De lezing van Yinga Dong laat ik aan me voorbij gaan omdat ik dringend een sanitaire stop kan gebruiken en er nog zoveel te zien is dat een dag gewoon te kort zal zijn.

Grafixx lezing2

De expo op de tweede verdieping toont het werk van verschillende kunstenaars en collectieven die zich lieten inspireren door het festivalthema Wrijving. Het resultaat is verassend, veelzijdig en mooi vormgegeven.

Ik wandel door de lokalen, gangen en plots sta ik in een bookshop. Ik probeer me nog om te draaien (mijn kast staat al te vol) maar het is te laat.

Mijn nieuwsgierigheid heeft me bij mijn nekvel en ik sta al snel net als vele anderen hongerig in prachtige boeken te bladeren. Met slechts één boek weet ik mezelf te beheersen en maak dat ik wegkom.

Grafixx expo

Go with the flow brengt me naar een volgende verdieping waar verschillende uitgevers zich voorstellen met standjes en, jawel, nog meer boeken.

In een volgende gang staat de deur open naar een filmzaal waar non stop animatiefilmpjes te zien zijn. Ik begin te snappen waarom dit ‘festival’ drie dagen duurt. Een reeks van drie filmpjes blijft me bij omdat de stijl me raakt. Vergeef me als ik fout ben maar ik geloof dat deze gemaakt zijn door Matt Bollinger (US). Ik weet dat er me nog veel te wachten staat dus ook hier verdwijn ik te snel naar mijn zin.

De kelder, daar ben ik nog niet geweest en daar is de actie. Workshops als zeefdrukken, stopmotion, fanzines maken, waar vooral de jongeren zich aan wagen en de wat ouderen geïnteresseerd volgen.

Een dag is te kort. Mijn hoofd zit vol wanneer ik moe, maar zeer voldaan me weer door een doolhof van plassen naar huis waag.

Grafixx workshop