De TopTips van Lucas van Boekowski

8 maart 2024

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie van iemand uit het boekenvak in de kijker.

Lucas Laeremans opende bijna 7 jaar geleden na lang wikken en wegen de deuren van Boekowski. Hij maakte er een gezellig boekencafé van met alleen maar gedoneerde boeken, een warme ontmoetingsplek, die het midden houdt tussen een bruine kroeg (er staan lekkere biertjes op de kaart) en metershoge muren vol boeken. Er kunnen boeken geruild worden maar er vinden ook toffe optredens plaats. Josse De Pauw vertelde in een interview dat hij liever op het podium van Boekowski staat dan ergens op een rode loper van een filmfestival. Maar noem het vooral géén literair café want aan die naam heeft Lucas een hekel.


Hoe kwam je op het idee van Boekowski?

Na verschillende stielen, ik ben eigenlijk filmregisseur van opleiding, kwam ik op het idee van een boekencafé. Ik haalde de mosterd in Gent en was meteen gebeten door het idee. Ik heb lang getwijfeld want op je 56ste starten in de horeca zonder al teveel horecaervaring is niet evident. Maar 1 april bestaan we 7 jaar dus het is gelukt!

Wat maakt jouw boekencafé zo bijzonder?

Ik wilde vooral een café waar mensen met mekaar praten en waar er ruimte is voor ontmoeting en verbinding. Ik denk er zelfs over om mensen die bewust aan de toog gaan hangen, korting te geven op hun consumptie. Het echte tooghangen neemt af en dat vind ik zo spijtig!

Net om die verbinding te creëren organiseren we ook heel wat events zoals de Sprekende Ezels, de tweede woensdag van de maand en het feest van Alledaagse Waanzin midden augustus. De eerste die ons podium onveilig maakte was Peter Holvoet Hanssen en dat was meteen een schot in de roos. Maar we ontvingen ook al Guido Belcanto, Elvis Peeters, Johan Sebastiaan Stuer en nog zoveel méér artiesten.

Heb je een favoriet genre of auteur?

Ik moet bekennen dat ik héél weinig tijd heb om te lezen omdat ik dag en nacht met Boekowski bezig ben, ik sta soms ook zelf tot de vroege uurtjes achter den tap. Daarom lees ik vooral poëzie en kortverhalen.

Ik lees graag Willem Elsschot. Ik heb ‘Pensioen’ al vaak gelezen en herlezen. Het toeval wil dat ik ook Laarmans heet zoals zijn beroemde personage ook al is mijn achternaam anders geschreven. We komen blijkbaar uit dezelfde streek dus het is misschien toch geen toeval. De achterkleinkinderen van Willem Elsschot zijn trouwens ook al in het café geweest, dat was een bijzondere ontmoeting.

Ik ben ook fan van de poëzie van Johan Sebastiaan Stuer, die zijn eerste stappen op het podium in Boekowski zette en enorm veel podiumvrees heeft en natuurlijk van de rebelse Charles Bukowski zelf. Ik ben al sinds mijn studententijd gek op zijn rauwe, ongecensureerde en directe stijl.

Welke drie boeken wil jij aan onze lezers aanraden en waarom?

Ik raad de klassiekers van Elsschot aan; Het Dwaallicht, Lijmen het been, Kaas en Pensioen. En verder, raad ik zeker de autobiografie van Bukowski aan over zijn jeugdjaren namelijk Ham on Rye en Septuagenarian Stew. En ga zeker ook eens op Youtube grasduinen naar een interview van hem want zijn rock-and-rollgehalte spat echt van het scherm. Die rebelse trekken en rock-and-roll attitude hoop ik ook in Boekowski terug te vinden.Wil jij ook jouw rebelse kant tonen, komen tooghangen of boeken omruilen in Boekowski? Volg Boekowski op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle events!

Lucas tips