De toptips van Jan Chalmet van Bookz&Booze

26 januari 2023

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie in de kijker van iemand uit het boekenvak.

Jan Chalmet van Bookz&Booze is een vat vol verhalen, die met plezier zijn aanraders met ons deelt.

Vertel eens Jan, hoe kwam jij in de boekenwereld terecht?

Ik heb altijd graag gelezen, al van toen ik een kind was. Ik ben echt leesverslaafd, als er geen boek voorhanden is, dan zou ik bij wijze van spreken de tekst op een verpakking van de WC-eend lezen. Ik ben ook een creatieveling, ik moet mij ei kwijt kunnen of ik word een ongelukkige kip (lacht).

Ik heb lang in de televisiesector gewerkt als programmamaker, maar daar kwam begin corona een einde aan. Mijn beste vriend Ief opende in 2018 Bookz&Booze in Gent en toen ik daar binnen stapte wist ik: dit wil ik ook in Antwerpen! En voila, in 2021 ben ik deze winkel begonnen. We zijn 2 onafhankelijke winkels, maar het concept en de vormgeving zijn hetzelfde. We kiezen elk apart wat we aankopen, maar we hebben een gelijkaardige smaak. Er zijn wel wat verschillen, ik verkoop bijvoorbeeld ook bordspellen, omdat ik vroeger zelf spellen heb ontworpen. En ik heb heel wat kookboeken, omdat koken één van mijn passies is. Ik deed bij voorbeeld ook de “foodredactie” van het kookboek van Roger Van Damme, dat hier in de winkel ligt.

Bookz Booze

Wat maakt Bookz&Booze als boekenwinkel bijzonder? Vanwaar het idee om te koppelen aan dranken?

Alles is hier inderdaad met elkaar verbonden, bij elk boek hoort een drank. Je kan alles ook apart kopen, maar het combineren maakt het leuk. Ik haal enkel in huis wat ik zelf echt goed, mooi of interessant vind en ik zoek linken, dat is supertof om te doen.

Meestal is het boek het vertrekpunt en zoek ik een drank die erbij past. Dat kan zijn op basis van de kaft of titel, het hoofdpersonage, het thema of een belangrijk element in het verhaal of boek. Het aanbod is heel divers: we hebben fictie, non-fictie, kookboeken, stripverhalen, bordspellen en elpee’s. Ik heb zelfs een stapel oude Joepie’s op de kop kunnen tikken, het tienertijdschrift dat vroeger zo populair was. Die koppel ik dan aan Breezers.

Ik zeg altijd dat wij geen boeken of flessen verkopen, wij verkopen verhalen. Mensen komen hier ook vaak binnen wandelen met een heel verhaal, over voor wie ze een cadeau zoeken, waar die persoon van houdt, waar hij of zij voor staat. Zo ben ik een beetje curator, ik zoek mee naar het ideale cadeau. In een boekenwinkel heb je altijd boeiende gesprekken met tevreden mensen.

Welk genre lees je het liefst en waarom?

Ik heb niet echt een specifiek genre, ik ben vooral op zoek naar goede verhalen. Een beschrijving van een deur van 10 bladzijden lang maakt me niet echt vrolijk. Ik heb liever een sterk verhaal. Ik lees niet echt veel thrillers maar soms kan ook een goede thriller me verbazen.
Verder lees ik ook veel non-fictie. Ik heb een nogal brede interesse. Het klinkt gek maar ik lees graag kookboeken.

Welke drie boeken maakten indruk op jou, en zou je willen aanraden aan onze lezers? Welke dranken horen daarbij?

Mijn absolute favoriet van het moment is “Het onzichtbare leven van Addie Larue” van V.E. Schwab. Het is een young adult roman, die ook voor volwassenen prachtig is.

Het boek gaat over een jong Frans meisje dat ongewild een pact sluit met de duivel. Hij wil haar ziel in ruil voor zijn bewezen diensten maar (uiteraard) wil zij haar ziel niet zomaar afstaan. Daarom straft de duivel haar. Addie zal eeuwig blijven bestaan maar iedereen zal haar ook eeuwig meteen vergeten. Ze begint dus aan een heel onzichtbaar leven.

Het hoofdpersonage Addie heeft 7 sproetjes op haar gezicht, die haar sterrenbeeld vormen. Bij dit boek prijs ik een pinot blanc aan van Domaine Amélie & Charles Sparr, met op het etiket een vogel en een ster, die refereert aan de omslag van het boek.

Schwab

Ook bijzonder mooi is “Als katten van de wereld verdwijnen” van de Japanse auteur Genki Kawamura. In het kort en zonder iets te verklappen: een man krijgt van de dokter te horen dat hij gaat sterven. Thuisgekomen verschijnt de duivel, die zegt dat het sterven al voor morgen zal zijn, maar dat de man tijd bij hem kan kopen. Ik heb iets met duivels blijkbaar (lacht). Elke dag stelt de duivel iets voor dat van de wereld zal verdwijnen, en als de man instemt dan blijft hij een dag langer leven. Als hij weigert, sterft hij….. Een boek dat je doet nadenken dus.

Ik koppel dit aan een Sacred Old Tom gin, dat is een beetje een zoetere gin in een hele mooie fles. Old Tom gins bestaan al van in de jaren 1800, ze werden verkocht in Londense café’s die je kon herkennen aan een houten bord dat aan de gevel hing. Op dat bord stond een zwarte kat. Je moest een penny in de bek van de kat mikken, dan rinkelde er een belletje binnen bij de cafébaas. De man goot dan een shotje gin in een buisje dat door de muur naar buiten liep. De gin kwam dan van tussen de poten van de kat recht in je mond gelopen, als gouden kattenpis.

Katten

Het derde boek dat ik wil aanraden is het kookboek “Brood is goud” van de Italiaanse driesterren-chef Massimo Bottura. Op Netflix kan je een schitterende aflevering van “Chef’s Table” met hem te zien, hij is een hele fijne mens. Hij is tegen het weggooien van eten. Het voedsel dat wereldwijd het meeste weggegooid wordt is brood, vandaar de titel. Toen de 50 beste chefs van de wereld in Milaan waren voor een event, vroeg Bottura aan de Milanese supermarkten hun overschotten te doneren. Bottura vroeg de topchefs er gerechten mee te bedenken en in dit boek zijn deze recepten gebundeld. Hierbij verkoop ik een mooie fles olijfolie, of een balsamico van Guiseppe Giusti. Giusti bestaat al van 1605 en komt, net als Massimo Bottura, ook uit Modena.

Brood Is Goud

Bedankt voor je tips! Ik heb al zin om ze alle drie te lezen, met een aangepast drankje erbij.


Op donderdag 9 februari komt Jan vertellen over een selectie boeken en dranken, op het event “Antwerpen Leest in Museum Plantin Moretus”: Wachtlijst - Antwerpen Leest in Museum… | Antwerpen Leest

Bookz&Booze Antwerpen – Bookz&Booze (bookznbooze.be)