De drie TopTips van Kirsten De Vroom van Bib Hoboken

7 februari 2024

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? In deze rubriek zetten we de persoonlijke top drie van iemand uit het boekenvak in de kijker.

Kirsten van Bib Hoboken studeerde kunst en cultuur bemiddeling, ze heeft een grote liefde voor poëtische zinnen en maakt bewust tijd voor een goed boek. Welke drie boeken raadt zij ons aan?

Hoe ben je terecht gekomen in de bibliotheek Hoboken?

Ik was al jaren op zoek naar een job in de cultuursector, toch werd ik afgewezen door gebrek aan ervaring. Toen bedacht ik dat elke sector een ‘administratief bediende’ nodig heeft. De vacature voor een ‘administratieve functie’ bij de stad kwam op mijn pad, zo ben ik hier in de bibliotheek van Hoboken terecht gekomen. De eerste werkdagen waren tijdens de lockdown, mijn werk bestond uit het maken van boekenpakketjes voor de bezoekers. Het was een speciale maar ook leuke tijd. Al snel ben ik kunnen doorgroeien tot projectmedewerker Geletterdheid en Leesplezier jeugd.

Waaruit bestaat de functie van een projectmedewerker leesplezier en geletterdheid?

Mijn job als projectmedewerker is zeer afwisselend en de focus ligt vooral op de jeugd. Ik mag me inzetten voor de scholenwerking, het vrije tijdsaanbod en het organiseren van auteurslezingen. Op woensdag ben ik baliemedewerker, dit contact met de klanten is zeer aanvullend op mijn werk achter de schermen. De bibliotheek is ook niet meer de boekerij van vroeger, maar ook een gezellige ontmoetingsplek waar veel activiteiten plaatsvinden.

Heb je altijd een liefde gehad voor lezen?

Elke zondag ging ik als kind naar de plaatselijke bib in Melsele (lacht), een kleine ruimte met een heel toffe bibliotheekmedewerker. Het was een fijne omgeving om naartoe te gaan. Tijdens mijn theateropleiding las ik vooral theaterteksten, hierdoor verdween het lezen van boeken wat op de achtergrond. Nu maak ik bewust tijd om een boek te lezen, de bibliotheek voelt als thuiskomen.

Over naar jouw TopTips: welke drie boeken wil jij aanraden aan andere lezers?

'Ok dan niet' van Katrin Swartenbroux

Deze essay is gelinkt aan de millenniums en waar twintigers en dertigers tegenaan lopen. Als millennial kan ik me terugvinden in de woorden van de auteur. Er loopt een groot thema door dit boek: ‘de maakbaarheid van de mens’. Deels gaat het boek over het afvinken van bepaalde checkboxen (verwachtingen) en volwassen worden: kinderen krijgen en tijdsdruk, een huis kopen, een auto, trouwen. We hebben als kind niet geleerd dat we een keuze hebben, in ‘OK dan niet’ maakt de auteur bepaalde zaken bespreekbaar. Katrin Swartenbroux heeft een super heldere en scherpe pen. Er staan een aantal stellingen in die me aanzetten tot denken. Ik zou de auteur graag willen ontmoeten.

'Zij' van Maaike Neuville

‘Zij’ is een dun en vlot leesbaar boekje, ik heb het in één bad-sessie uitgelezen. Het verhaal speelt zich af in de artistieke wereld, deze setting is voor mij een bekende wereld daar ik zelf twee jaar een theateropleiding heb gevolgd. Het hoofdpersonage actrice Ada Peeters is onderweg met de trein naar de stad. Ze dwaalt af in haar gedachten en kijkt terug op het verleden. Als lezer reis je mee op haar gedachten. De schrijfster voert een belangrijk thema aan: ‘Wat is de invloed van relaties in het verleden op je eigen identiteit en hoe ga je weer in je eigen kracht.’ De schrijfstijl is heel mooi, korte zinnen en zeer poëtisch geschreven. Ik vind het zeer mooi dat het artistieke van de setting zich vertaalt in de vorm van het verhaal.

Tips kirsten

'Conversations with friends' van Salley Rooney

Ik lees graag Engelse boeken, soms haak ik af op een vertaling van een verhaal. Salley Rooney is vooral bekend geworden door het boek ‘Normal people’ , toch gaat mijn voorkeur uit naar dit debuut. In mijn beleving zijn er niet veel auteurs die spelen met hoofpersonages die helemaal niet leuk zijn. Deze schrijfster durft het aan om minder leuke karakters neer te zetten. Het verhaal gaat over twee adolescenten die vrij egocentrisch zijn en enorm Ying en Yang. Het stille teruggetrokken hoofdpersonage en haar kijk op de beste vriendin die altijd straalt en zeer vocaal is. Soms komen deze egocentrische personages in herkenbare situaties waardoor je een soort empathie voelt voor de karakters. De schrijfstijl weet emoties bij de lezer op te roepen en daar hou ik wel van.

Ten slotte, met welke auteur wil je een koffie gaan drinken?

Dat is een goede vraag, mijn keuze gaat dan uit naar illustrator Fatinha Ramos. Ik zou graag met haar een koffie willen drinken en hoop dat ze me uitnodigt in haar atelier. Ik wil wel eens een dagje meelopen en me verdiepen in haar werkproces.

Dank je wel Kirsten voor het boeiend gesprek en de leuke boekentips.