De 3 TopTips van Hilde van bib Park en bib Driehoek

23 mei 2022

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? Elke maand zetten we de persoonlijke top drie van een literaire medewerker in de kijker.

Hilde Umans is een nieuw gezicht in bib Park en bib Driehoek, maar ze ademt al 30 jaar boeken.


Hilde, wat houdt je job in de bib Park en bib Driehoek In?

Midden januari ben ik gestart als projectmedewerker jeugd 12+ om in het kader van de “doorgaande leeslijn” enthousiasmerende projecten uit te werken voor jongeren rond literatuurbeleving en leesplezier. Pittige uitdaging maar elk gewonnen boekenzieltje is een meerwaarde.

Heb je altijd in het boekenvak gewerkt?

Ik heb 20 jaar bij Boek.be gewerkt, de organisator van o.a. de Antwerpse Boekenbeurs, waar ik mijn liefde voor boeken en lezen ook kwijt kon in diverse projecten ter promotie van de boekverkoop bij de Vlaamse boekhandels.

Tijdens mijn studies als vertaler ben ik gestart als recensente voor Pluizuit waar ik mijn hart kon ophalen aan diverse kinder- en jeugdboeken. Soms in functie van de leeftijd van mijn 3 kinderen maar ook dikwijls puur voor mezelf. Na bijna 30 jaar ben ik met recenseren gestopt omdat ik graag meer tijd wou voor mijn muziekhobby’s en ook andere boeken wou lezen.

Waar komt jouw passie voor boeken en lezen vandaan?

Als kind was ik al een boekenworm en ging elke week naar de bib nieuw leesvoer halen. Ik kon zo verdiept zitten in een boek dat ik niet hoorde wanneer mijn moeder riep om te komen eten. En nu nog kan ik zo meegesleept worden door een verhaal dat ik daar zelfs mijn nachtrust voor opoffer. Het is wat zoeken, de combinatie met een voltijdse job en een gezin, maar voor lezen maak ik altijd tijd. Dat is een soort van gezonde verslaving…

Welk genre lees jij het liefste en waarom?

Goh, ik lees heel graag kinder- en jeugdboeken, maar ook literaire fictie voor volwassenen (in het Nederlands en in het Engels), poëzie (zowel voor jeugd als volwassenen) en graphic novels. Het is soms moeilijk kiezen en wanneer ik boeken wegzet in de bib kom ik nog veel titels tegen die op mijn verlanglijstje staan ;-) Ik hou vooral van afwisseling en laat me ook graag verrassen. Qua genre lees ik graag realistische verhalen maar ook humoristische en fantasierijke boeken kunnen me bekoren.

Welke drie boeken zijn jouw persoonlijke TopTips, die je de Antwerpse lezers wil meegeven?

Geen gemakkelijke vraag! Ik zal me beperken tot de recente boeken die ik las:

De rest van ons leven - Els Beerten

Prachtig geschreven verhaal met woorden en zinnen waar je langzaam van wil genieten. Het speelt zich af in Engeland en Italië en start net voor de Tweede Wereldoorlog. In korte hoofdstukken word je helemaal meegesleept in het leven van Fredo Santoro. Omdat ik van opleiding vertaler Engels - Italiaans ben was ik ook gecharmeerd dat het verhaal zich in deze 2 landen afspeelt. Dit boek wil je in één ruk uitlezen maar tegelijkertijd vind je het jammer wanneer het uit is. Lees zeker van deze topauteur ook haar andere boeken: Allemaal willen we de hemel en Eén mens is genoeg, echte pareltjes!!

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? - Jenny Jordahl

Graphic novel waarin de auteur in treffende woorden en beelden verteld over Janne, een meisje dat te maken krijgt met de vooroordelen rond haar gewicht.

De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld

Bijzonder knap geschreven maar tegelijkertijd ook een rauw en hard verhaal. Ik had het boek 2 jaar geleden van een vriendin cadeau gekregen maar kon er maar niet in beginnen, tot voor kort. En ik werd er helemaal door van mijn sokken geblazen, wat een beeldend taalgebruik en pareltjes van zinnen. Ook bij dit boek zat ik soms in tweestrijd: je wil blijven lezen omdat het zo goed opgebouwd is en tegelijkertijd wil je er langzaam van genieten omdat je spijt krijgt als je het hebt uitgelezen…

Bedankt voor jouw boeiende leestips!De rest van ons leven - Els Beerten: https://antwerpen.bibliotheek....

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? - Jenny Jordahl: https://antwerpen.bibliotheek....

De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld: https://antwerpen.bibliotheek....