De TopTips van Birgit Vanackere van bib Bist

30 augustus 2022

Bij de Antwerpse bibliotheken, de boekhandels, uitgeverijen en literaire partners werken tal van mensen met een groot hart voor en veel kennis van literatuur. Wie kan ons beter inspireren dan zij? Elke maand zetten we de persoonlijke top drie in de kijker van iemand uit het boekenvak.

Birgit Vanackere, bibliothecaris van bib Bist in Wilrijk, deelt haar favorieten met ons.

Birgit, wat heb jij met boeken en hoe kwam je in bib Bist terecht?

Ik heb uiteraard een grote passie voor boeken. Ik ben mijn carrière gestart als regentes talen en doordat ik in de bib lesvoorbereidingen moest maken heb ik mijn liefde voor bibliotheken gevonden. Als kind was ik al een lezer maar het is toch daar gegroeid, daar is een zaadje geplant. Ik koos eerst voor lesgeven maar het lesgeven zelf lag me niet zo en dan ben ik bibliotheekschool gaan volgen. Eigenlijk zit ik dus al heel mijn leven in het bib wereldje. Ik heb eerst in verschillende bibliotheken gewerkt in de randgemeenten Hove, Hemiksem en Boom maar mijn droom was om te werken in een Antwerpse bibliotheek. Ik heb meegedaan aan een examen, enkele jaren in bibliotheek Permeke gewerkt en nu werk ik al tien jaar in Wilrijk als bibliothecaris. Tijdens corona heb ik gezien dat onze bib belangrijk is voor het welzijn van de mensen, wij waren samen met dokters en apothekers de enigen die nog open mochten blijven. Dat deed me echt deugd.

Wat voor boeken lees jij het liefst?

Ik had al vrij snel ontdekt dat je jezelf kan verliezen in een boek, je hebt het overal bij en je kan er met anderen over uitwisselen. Daarom verkies ik ook een echt fysiek boek boven een e-reader. Ik ben altijd aan het lezen, ik ben een trage lezer en ik lees graag dikke boeken. Ik neem er ook echt mijn tijd voor. Ik lees graag boeken die gaan over verre landen en andere culturen, waar ik mij kan in onderdompelen. Ik ben doorgaans een fictie lezer. Het beste moment van de dag om te lezen is ‘s avonds in mijn bed, overdag ben ik te onrustig om te lezen. Zelfs op vakantie ben ik overdag te actief om rustig te kunnen lezen.

Wat is jouw persoonlijke top 3 die je aan onze lezers wil aanraden?


Ik vind het moeilijk om er maar 3 te geven, er zijn echt veel mooie boeken die ik de lezers wil meegeven.

Ik ben een heel grote fan van Arthur Japin vanwege zijn empathisch vermogen om zich in te leven in mensen, dus als eerste wil ik het boek “De zwarte met het witte hart” van hem aanprijzen. Het is één van zijn bekendste boeken, een dik boek dat de wonde van de koloniale Nederlandse tijd bloot legt. Het verhaal van de twee zwarte prinsjes die in 1837 aan koning Willem I werden geschonken als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering laat je niet onberoerd. De jongens worden er als Hollanders opgevoed. Terwijl de ene zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht de andere om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk.

Op nummer 2 staat “Pachinko” van de auteur Min Jin Lee, een boek over een Koreaanse familie die een nieuw leven opbouwt in Japan. Ik hou van zo’n generatieroman. Je krijgt ook een inkijk in een land dat je totaal niet kent, heel interessant.

En dan als derde het boek “Het achtste leven” van Nino Haratischwili. Een Tolstojaans familie-epos uit Georgië dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Een aanrader!

Verder hou ik ook van boeken met sterke vrouwenfiguren.

Bedankt voor je boeiende tips!
Je kan deze boeken reserveren en ontlenen bij de Antwerpse bibliotheken: https://antwerpen.bibliotheek....