Bepaal mee wie een biografie verdient

2 november 2022

Lezen over inspirerende mannen of vrouwen is een prachtige bezigheid. Wie verdient er volgens jou een biografie? Het Letterenhuis in Antwerpen zoekt samen met De Standaard der Letteren naar een antwoord op deze vraag. Tot en met 30 november kan iedereen meebeslissen en online een stem uitbrengen op één van tien namen. Op het lijstje staan auteurs en dichters, maar ook mensen uit de wereld van het theater, de dans en de grafische wereld. Wie wil, kan ook zelf iemand voordragen. Alle info staat op www.letterenhuis.be . De drie meest gekozen namen krijgen in 2023 een aanzet tot een biografie in een biografische schets op de site van het Letterenhuis en in De Standaard der Letteren.

Nog tot juni 2023 zet het Letterenhuis schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten in de kijker. Op het programma staan voorstellingen, schrijfworkshops, leesclubs, lezingen, ontmoetingen en unieke depotbezoeken.

In het kader daarvan gaat het Letterenhuis nu, samen met De Standaard der Letteren, op zoek naar wie een biografie verdient. Ze stelden samen een shortlist op met tien namen. Vanaf vandaag kan ook het publiek zich laten horen. Tot 30 november kan iedereen deelnemen aan de online-poll en zo meebeslissen wie een biografie moet krijgen. Deelnemers kunnen kiezen uit de tien namen of zelf iemand naar voor schuiven. Enige voorwaarden daarbij zijn dat de persoon overleden is en bij voorkeur uit de literaire wereld komt. Stemmen kan op www.letterenhuis.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Van de drie meest gekozen namen wordt in het voorjaar van 2023 een biografische schets (een aanzet tot een biografie) gemaakt op basis van de archieven van het Letterenhuis. De onderzoekers/auteurs die deze biografische schetsen maken, worden dit najaar gezocht, afhankelijk van de drie winnaars. ​ De schetsen worden in de loop van 2023 gepubliceerd op de site van het Letterenhuis en in De Standaard der Letteren.

De shortlist met tien namen

Bij het opstellen van de shortlist werd gekozen voor personen die overleden zijn en waarvan bronnenmateriaal beschikbaar is. Verder zorgden het Letterenhuis en De Standaard der Letteren voor een spreiding over sferen/disciplines, periodes (19de eeuw, voor en na WO II) en geslacht.

De lijst met tien namen:

  • Piet van Aken (1920-1984), auteur
  • Tone Brulin (1926-2019), toneelauteur en theatermaker
  • Gaston Burssens (1896-1965), dichter
  • Johanna Desideria Courtmans-Berchmans (1811-1890), auteur
  • Lea Daan (1906-1995), danseres en choreografe
  • Gust Gils (1924-2002), dichter en beeldend kunstenaar
  • Nicole van Goethem (1941-2000), tekenares en animatiefilmster
  • Julian Key (1930-1999), afficheontwerper
  • Hubert Lampo (1920-2006), auteur
  • Maria Rosseels (1916-2005), auteur

Op de website van Het Letterenhuis kan je meer lezen over de genomineerden en je stem uitbrengen.


Bron voor dit artikel: https://pers.letterenhuis.be/s...