"50 procent fictie en 50 procent waargebeurd" - interview met Chee over '50 tinten Tinder'

26 juni 2023

Tekst: Katja Verbeeck, foto: Elle Van Loy

Greet Embrechts, alias Chee, is bezig met het schrijven van een trilogie over Spanje en online daten. De romans zijn tevens reisverhalen: Schotland, Engeland maar vooral Spanje en de Spaanse eilanden komen aan bod. Redactrice Katja Verbeeck praatte met haar in haar gezellig stadstuintje naar aanleiding van haar boeken.

Wie is Chee, wie is Greet?

Greet is moeder van vier kinderen, gescheiden. Ik woon alleen en ik werk in de Standaard Boekhandel in Wijnegem. Ik ben 15 jaar lid van Tabula Rasa geweest, een kunstatelier waar ik boetseerde en schilderde. Ik heb ook studies goudsmid gedaan maar dat staat nu allemaal op een laag pitje omdat ik dus de trilogie ‘50 tinten Tinder’ aan het schrijven ben.
Waarom Chee? Ik heb vroeger een muziekgroepje gehad onder de naam ‘Chee’. Ik schilderde ook onder die naam. Het is mijn artiestennaam geworden maar ook mijn naaste vrienden noemen me Chee.

Waarom schrijf je niet onder je eigen naam?

Chee is iets meer van mij geworden. Het was voor mij een beetje als mijn oude leven achterlaten en opnieuw beginnen.

Wat doe je als je de 40 voorbij bent, je huwelijk gestrand is en je enige zoon op kot zit in een andere stad? Reizen en Tinder aanmaken. Hierover gaat je boek ‘50 tinten Tinder’. De figuren die de revue passeren, zijn vaak raar en creepy maar soms ook boeiend. Heb je al die dates echt beleefd of is het puur fantasie?

Laat ons zeggen dat 50 procent fictie is en 50 procent waargebeurd. Er zitten passages in die ik zelf heb meegemaakt maar er komen ook personages in die ik heb verzonnen of waarbij ik de waarheid heb verdraaid of overdreven om het voor de lezer interessanter te maken.

Heeft de zoektocht jou iets bijgeleerd over jezelf of over de mannen?

In het begin stond ik niet zo positief tegenover de mannen op Tinder maar het was wel een manier om mensen te leren kennen. Op onze leeftijd is dat moeilijk, ik ga niet in een café zitten wachten om iemand te leren kennen. Zeker in Spanje vinden ze een vrouw alleen in een bar maar raar. Uiteindelijk ben ik dan via Tinder verliefd geworden op een Schot en dat was wel de zet om erin te geloven. Ik heb boeiende mensen ontmoet en er ook vrienden aan overgehouden waar ik nu nog contact mee heb. Eén van hen komt zelfs mijn tuin nog onderhouden, dus het zijn zeker niet alleen negatieve ervaringen.
Ik kan redelijk cynisch zijn in mijn boeken omdat er inderdaad mannen tussen zitten die alleen op seks uit zijn of die zich anders voordoen dan ze zijn. In het begin merk je dat niet meteen, maar nu heb ik al zoveel Tinder-kennis vergaard dat ik het snel doorzie. Getrouwde mannen bijvoorbeeld laat ik links liggen.

Wat ik persoonlijk heel leuk vond is dat je geregeld afreist naar Spanje, wat is de link met dat land?

Dat was mijn eerste solo-reis. Dankzij de verliefdheid op de Schot die ik ontmoette in Málaga werd Spanje speciaal. De jonge ober uit het eerste boek, Javí, bracht mij Spaans bij en leerde me namen en liedjes uit de Flamenco-wereld kennen. Later heb ik dan Julia ontmoet en dat is een echte vriendin geworden. Die twee mensen zijn de aanzet geweest voor mijn liefde voor Spanje.

Je tweede boek is juist klaar en je bent bezig aan het derde deel. Het wordt een trilogie. Is schrijven iets dat je altijd wou doen?

Eigenlijk wel. Ik was altijd gedichten aan het schrijven toen ik jong was. Ik heb liedjes geschreven en een CD gecomponeerd en zelf uitgebracht met mijn kinderen. Maar dat is lang geleden. Dankzij Corona had ik enkele maanden vrij en ben ik al mijn verhalen die ik gedurende jaren gesprokkeld heb gaan opschrijven en in een geheel gaan gieten.
Nu is ’50 tinten Tinder 2’ verschenen en ben ik bezig aan het derde deel. Dan is de trilogie af. In deel 1 en 2 komen telkens 25 personages aan bod, deel 3 wordt iets speciaals. Een soort van epiloog.
Ik heb net een signeertour gedaan langs de Costa del Sol en dat was een succes. Er logeren veel Belgen en Nederlanders die blij zijn iets te kunnen lezen in hun eigen taal. Ook hier in Vlaanderen doe ik signeersessies langs cafés en boekhandels. Promotie is nu eenmaal belangrijk! Je kan alles volgen op mijn website www.chee.be.

Had je tijdens het schrijven een vaste schrijfplek?

Ik begin meestal te schrijven op mijn laptop in bed. Later verhuis ik dan naar mijn bureau of naar buiten op mijn terras als het weer het toelaat. De wekker zetten om 6 uur ’s ochtends, bij het open raam zitten schrijven terwijl ik naar de vogels luister, dat zijn de gelukkigste uren van mijn dag.

Hoe ben je op de titel gekomen van het boek?

Ik vertelde een collega dat ik een boek aan het schrijven was en die zei een beetje smalend: ’50 tinten Málaga’ zeker? Omdat ik telkens terugkeerde naar Málaga. Toen dacht ik ‘eureka!’. Ik vond ’50 tinten Tinder’ mooi klinken en het dekt de lading helemaal. Ook al neem ik het risico vanwege die titel geklasseerd te worden bij de ‘stationsromannetjes’.
Toen ik koos voor die titel moest ik dus nog op zoek naar enkele personages om het getal rond te krijgen. Ik heb ook een keer meegedaan aan een speeddate in functie van het boek, dat was lachen.

Wat kenmerkt jouw schrijfstijl?

Korte zinnen, een vlotte taal, zeggen mijn lezers. En ook dat je het boek amper kunt wegleggen en je het in één ruk wil uitlezen. En dat de reeks zich perfect zou lenen voor een korte Netflix serie.

Stel dat dat gebeurt, wie kies je als actrice die jouw rol zou mogen spelen?

Matthias Schoenaerts zou alvast één van de mannen mogen spelen en als hoofdpersonage vind ik Tiny Bertels zeer geschikt. Ze acteert in ‘Loslopend Wild’, onder andere.

Wat doe je om even uit je schrijfbubbel te komen?

Gaan werken want ik kan niet leven van mijn schrijfkunst (lacht). Veel klanten zijn romanlezers en dat geeft me de kans mijn boek te promoten. Verder schilder ik nog een beetje maar ik wil me vooral focussen op het schrijven. Ik heb ook veel vrienden dus om de paar dagen komt er wel iemand langs voor een hapje en een wijntje. En reizen, natuurlijk. Dat ontspant me enorm en geeft me inspiratie.

Heb je nog toekomstplannen - met of zonder Tinder?

Eerst en vooral deel 3 van de trilogie afwerken. Ik ga het proberen uit te geven tegen de feestdagen. De bedoeling is ook om samen met deel 3 een soort van gidsje uit te brengen met alle gebruikte adresjes in alle steden die aan bod komen in de drie delen. Dat idee is er gekomen nadat ik meermaals de vraag heb gekregen of ik adresjes zou willen opschrijven. Blijkbaar wil een deel van mijn lezers in mijn voetsporen treden (lacht).
Daarna ga ik proberen de boeken te laten vertalen in het Spaans en Engels. Maar dat is nog een verre en misschien niet haalbare droom.
Verder heb ik nog een vaag plan om in oktober 2024 een reis naar Málaga te organiseren voor alleenstaanden, waarbij ik dan zal gidsen.


Ben je zelf een lezer?

Ik ben altijd een fervent lezer geweest tot ik ben beginnen schrijven. Ik heb er te weinig tijd voor, maar vooral: ik wil niet te veel beïnvloed worden.

Stel, je mag een avond op stap met je favoriete auteur, wie zou je uitnodigen?

Dat zou Herman Koch zijn. Ik heb al zijn boeken gelezen. Bovendien is hij getrouwd met een Spaanse vrouw en dat intrigeert me wel.

Wie ben je in drie woorden?

Impulsief, dapper en gastvrij.