20 jaar Stadsdichters Feest! - een sfeerverslagje
Door Hanneke Van de Kerkhof. Foto: Isabel Hessel.
Van Mijn moeilijk lief van Tom Lanoye tot straatbrede krijtgedichten in de Seefhoek: al 20 jaar bezingen de stadsdichters alle facetten van Antwerpen en laten ze hun stadsgedichten leven in de stad. Twee van hen, Stijn Vranken en Lotte Dodion, nemen het initiatief om deze unieke traditie te vieren in De Roma, met het "20 jaar Stadsdichters Feest".
Alle opeenvolgende en huidige stadsdichters zijn van de partij: Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Tom Lanoye, Maud Vanhauwaert, Peter Holvoet-Hanssen, (werk van) Bernard Dewulf, Joke van Leeuwen, Seckou Ouologuem, Maarten Inghels, Stijn Vranken, Yannick Dangre, Ruth Lasters, Cleo Klapholz, Yves Kibi Puati Nelen, Lies Van Gasse en Lotte Dodion.
Op 18 januari begeef ik me te fiets op glad ijs naar de Roma, waar het grote Stadsdichters feest zal plaatsvinden. Mensen stromen toe en zoeken een plekje in de zaal met een drankje, het is gezellig druk.
Tom Lanoye opent de avond niet met zijn gedicht ‘Mijn moeilijk lief’ maar wel met het toepasselijke ‘Antwerpse Luchten’, en stelt de nieuwe stadsdichter van Brussel voor: Lisette Ma Neza, een jonge vrouw met een mooie stem die slam poetry gewijs haar gedicht ‘Herinneringen aan mijn broer’ voordraagt.
De dichters volgen elkaar in snel tempo op, elk met 4 minuten tijd om ons te trakteren op zinnenstrelende zinnen. Maud Vanhauwaert blaast haar gedicht ‘De beweging van MACHT’ op op het podium en ook haar gedicht ‘Toren van Babel’, vertaald in meerdere talen en gepresenteerd op vlaggetjes die me doen denken aan de gebedsvlaggetjes die in Nepal de straten sieren, spreekt me erg aan.
Joke van Leeuwen laat me grinniken met haar ‘Elfhonderd meter gedicht’ dat in de voetgangerstunnel in Antwerpen tegen de tegels gekleefd heeft. Peter Holvoet-Hanssen, weet zoals geen ander de zaal op theatrale wijze te entertainen. Yves Kibi Puati Nelen heeft het grote boek van sinterklaas meegenomen met enkel mooie woorden. Maarten Inghels laat zijn gedicht ‘Volksbevraging’ door de zaal vliegen in de vorm van gele vliegtuigjes.
Zelfs een veiling mocht niet ontbreken. Een stukje muur van de kaaien waar een fractie van een gedicht van Peter Holvoet-Hanssen nog te herkennen is, samen met een zeefdruk en dat allemaal ter plekke gesigneerd, mocht een nieuwe eigenaar vinden voor maar liefst 1000 euro. Op 25 april organiseren de stadsdichters in samenwerking met Veilinghuis Bernaerts een unieke veiling van artefacten van 20 jaar stadsdichterschap.
In de hal raak ik in gesprek met een medebezoeker en hij zegt, “ik heb zo gelachen, dit is toch veel beter dan stand-up comedy.”
Ja, ik denk dat ontroering afgewisseld met een lach, een geconcentreerde stilte en een daverend applaus deze avond tot een groot succes maakte. Wie na al dat luisteren de beentjes eens goed los wilde gooien kon in de foyer een danske placeren, waar DJ Jan Ducheyne van de Sprekende Ezels het feestje muzikaal onderstreepte.
Het was een geslaagde avond! Dat belooft een mooie week vol poëzie te worden.
Programma Poëzieweek
Poëzieweek start op de vooravond van Gedichtendag, woensdag 24 januari, met een Startshow in de Arenberg en heeft als thema ‘thuis’.
Nieuwsgierig wat er nog te beleven valt tijdens Poëzieweek? Ontdek het volledige programma op www.antwerpenleest.be/poezieweek.