100in1Day: Boeken zwerven rond in de stad

8 juni 2023

Op zaterdag 17 juni bundelen Antwerpen Leest, de Antwerpse bibliotheken en Curieus VZW hun krachten om het leesplezier in de wijken rond de bibliotheken te verspreiden. Allerlei literaire werken worden verstopt in de buurt en toevallige voorbijgangers kunnen de "zwerfboeken" meenemen om ze te lezen. Bedoeling is dat je het boek daarna zelf opnieuw verstopt voor een nieuwsgierige lezer. "Met de zwerfboeken-actie willen we de vreugde van het ontdekken van een nieuw boek delen", zegt Laura Greffe van Curieus VZW, "we hopen dat mensen op een onverwacht moment met literatuur in aanraking komen en geïnspireerd raken om meer te lezen."

De zwerfboeken maken deel uit van 100in1Day Belgium. Op die dag wil Curieus zo veel mogelijk mensen samenbrengen om creatieve acties met een positieve impact op hun buurt te organiseren. Van buurtfeest tot buitenexpo, van stoeptegels versieren tot plantenparty, op zaterdag 17 juni komen buren over heel Vlaanderen samen .

Deelnemende Antwerpse bibliotheken: bib Permeke, Sint-Andries, Brederode en Kielpark (Antwerpen), bib Arena en bib Couwelaar (Deurne), bib De Poort en bib De Vertellerij (Berchem), bib Bist (Wilrijk), bib Driehoek (Ekeren), bib Viswater (Berendrecht), bib Park (Merksem) en bib Hoboken.

Wie of wat is Curieus vzw?

Wij vroegen het aan Laura Greffe, community builder bij Curieus voor Antwerpen.

Laura, hoe kwam je bij Curieus terecht?

Ik deed mijn eindstage bij Curieus en vond het zo fijn dat ik ben blijven plakken. Momenteel werk ik er al 5 jaar, met veel plezier!

Blin Date boek

Wat is eigenlijk het doel van de organisatie?

Curieus is een maatschappelijk geëngageerde community, die streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving. We geloven sterk in cultuur, in haar meest diverse en verrassende vorm, als vitaal bindmiddel.

Vertel eens iets meer over 100in1Day? Wanneer is deze actie ontstaan?

100in1Day Belgium is hét feest van de geëngageerde doener. Op deze dag zetten we ideeën om in daden. Zo verbinden we mensen met elkaar en met hun leefomgeving. Samen zetten we creatieve, duurzame en innovatieve acties op om de buurt een beetje mooier te maken.


100in1Day Belgium is bij uitstek een dag waarop we samen aan de slag gaan. Als buurtbewoner, buurtcomité, organisatie of burgerinitiatief. Als jeugdbeweging of als lokaal bestuur. Iedereen met een hands-on mentaliteit en een vleugje creativiteit is welkom om mee te doen.

Sinds de start van Antwerpen Leest hebben we jaarlijks een samenwerking gehad, rond “100in1Day”. Wat is voor jullie de meerwaarde van samenwerken met literaire organisaties en bibliotheken?

Verbinding zoeken we niet enkel in buurten maar ook tussen organisaties. Bij Curieus werken we heel graag samen met culturele partners en vinden we dat ook echt belangrijk. Samen krijg je zoveel meer gedaan en kan je inspiratie opdoen van elkaar. We werken wel vaker samen met bibliotheken omdat ze heel inspirerend kunnen werken op literair vlak, ze hebben vele leuke ideeën en ideale locaties om iets fijn te organiseren!

Kan iedereen meedoen met de zwerfboeken-actie van dit jaar?

Jazeker, heel graag zelfs!

Het is erg simpel om zelf te organiseren. meer info vind je op onze website https://curieus.be/sprekers/zwerfboeken

Ben jij zelf een lezer? Zo ja: welke 3 favoriete boeken kan jij aanraden aan onze lezers?

Toegegeven, sinds ik twee kleine kindjes (en eentje op komst) heb, vind ik niet altijd de tijd om mijzelf achter m'n boek te verstoppen. Dat wil niet zeggen dat ik niet lees, integendeel. De wereld van de kinderboeken is voor mij opengegaan en daarom selecteer ik toch graag ook een kinderboek.

1) Laat mij maar even - Lois Kruidenier: Een prachtig kinderboek over van alles voelen. Niet alleen voor kinderen maar ook voor vele volwassenen zal het heel herkenbaar en kwetsbaar aanvoelen.

2) Eva Luna - Isabel Allende: Een van mijn eerste "volwassen boeken" die ik heb gelezen als adolescent maar me voor altijd bijblijft. Het brengt je in een andere wereld, doet je dromen. Bizar, avontuurlijk en bekoorlijk!

3) Parfum - Patrick Süskind: Een boek dat je helemaal in die wereld en het tijdperk opzuigt. Je proeft, voelt en ruikt alles door de prachtige (of net onsmakelijke) beschrijvingen.

Tips laura Greffe

Benieuwd naar wat Curieus nog allemaal doet?

Check hun website: https://curieus.be/