Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Mythisch, magisch, krachtig, groots, fantasievol en woordeloos prentenboek

21 december 2021

Ik was al langer op zoek naar dit werk in de jeugdafdeling van mijn bibliotheek omdat ik er al lovende commentaren van had gelezen, en vooral ook door het werk van deze illustrator voor Bart Moeyaerts Het hele leven geïnteresseerd was geraakt in dit woordeloze prentenboek voor +10-jarigen. En wat was het de moeite toen ik het eindelijk in handen had en kon genieten van de tekeningen! Die zijn mythisch, magisch, krachtig, groots, allemaal in zwart-wit en heel fantasievol ook.

Vanop een groot schip wordt er een papieren bootje te water gelaten. Ook zonder tekst word je meegesleept op de wereldreis die dit bootje gaat maken. Het zwerft tussen de koraalriffen, mangroves, ijsschotsen, het noorderlicht en vervuilende boorplatforms. En tussen de meest wonderlijke scholen vissen en zeecreaturen. Het zijn stuk voor stuk prachtige tekeningen van zowel de onderwater- als de bovenwaterwereld die veel symboliek verbeelden. Ook de kaarten aan het begin en einde van het boek helpen je op weg. Hoewel je het eigenlijk niet merkt, legt het bootje toch blijkbaar een bepaalde route af.

Van den Ende is blijkbaar afgestudeerd als bioloog en is twee jaar natuurgids geweest op de Kaaimaneilanden in de Caraïbische archipel. Nu weet ik waarom de New York Times dit in 2020 tot een van de 25 mooiste kinderboeken heeft uitgeroepen. En niemand minder dan de wereldberoemde Australische tekenaar Shaun Tan betitelde het als "wonderlijk vreemd en vreemd wonderlijk, een epische droom in minutieus uitgewerkte details." Ik kan het alleen maar eens zijn met deze woorden. Dit prentenboek is gewoon één groot kunstwerk.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Zwerveling
Titel:
Zwerveling
Auteur:
Peter Van den Ende
# pagina's:
[96] p. : ill., z/w
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045120065
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oceanen
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Betoverend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 12-14 jaar

Gerelateerde leestips