het hele verhaal wordt mooi verpakt in woordkunst.
Oek de Jong debuteerde in 1977 met een verhalenbundel. Zijn grote doorbraak kwam in 1979 met de roman ‘Opwaaiende zomerjurken’, gevolgd door het even succesvolle ‘Cirkel in het gras’. Zijn werk werd o.a. gelauwerd met de F. Bordewijk-prijs, de Busken Huetprijs, de Zeeuwse Boekenprijs en voor Pier en oceaan’ uit 2012 kreeg hij de Gouden Uil.
Schuldgevoel, leven met - en het verwerken van - een jeugdtrauma, vrouwen, de liefde en expliciete erotiek, het zijn allemaal thema’s waar Oek de Jong graag mee werkt, ook in zijn schitterende werk ‘ zwarte schuur’ waar hij de Boekenbon Literatuurprijs 2020 voor kreeg.
Het boek begint wanneer de negenenvijftigjarige schilder Maris Coppoolse met zijn vrouw Fran op weg is naar de overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft lovend over de tentoonstelling, het publiek stroomt toe en Maris staat op het toppunt van zijn roem. Maar er is iets mis: de verhouding met zijn vrouw is op dit moment niet geweldig. Er lijkt zich een huwelijkscrisis af te tekenen. Ze hebben al een tijd geen seks meer met elkaar, terwijl ze daarvóór erg veel belang hechtten aan seks. Zijn stiefdochter waar hij gek op is, werkt als oorlogsfotograaf in het Midden – Oosten en daar voelt hij zich net als zijn vrouw heel bezorgd over.
Dan is er ook nog een journalist die uitgebreid artikel over Maris' loopbaan gaat schrijven, maar als het coverartikel de dag na de opening verschijnt, gaat het eigenlijk alleen maar over zijn traumatische jeugd. Als veertienjarige jongen in Zeeland was Maris de oorzaak van de dood van een buurmeisje Matty. Hij had dat gegeven dat altijd voor zijn omgeving geheim gehouden. Hij en zijn vrouw zijn door het artikel erg van slag. Eerst zwijgt de familie over het artikel in het blad, maar daarna komen er toch vragen en willen zijn stiefkinderen toch weten hoe het ongeluk of de moord was geschied. Maris geeft daarna zijn versie op het verhaal. Als Maris zijn dochter de volgende dag weer naar Schiphol brengt, lijkt ze begrip te hebben voor zijn kant van verhaal. Maris heeft behoefte aan een paar dagen weg te zijn uit Amsterdam. Hij gaat terug naar Walcheren, de plaats van zijn jeugd, en hij bezoekt het graf van zijn ouders. Ineen staat hij ook voor het graf van Matty. In het hotel ontvangt hij een mail met bijlage van Matty's broer Corné. Daarin staan foto's van de dode Matty.
Samen met zijn vrouw Fran maakt hij een reis naar La Gomera die weer aan seksualiteit is gekoppeld. Zwarte schuur is niet alleen boek over trauma’s en kunst het is ook een boek over de kracht van de liefde . De stijl van Oek de Jong is zeer mooi, meeslepend en helder. De dialogen zijn prachtig en direct. Er druipt ook een erotische sfeer in het verhaal binnen die erg sensueel overkomt. Het boek gaat grotendeels over beeldende kunst maar het hele verhaal wordt heel mooi verpakt in woordkunst.
Synopsis
Een dramatische gebeurtenis in zijn jeugd blijft een kunstenaar zijn hele leven achtervolgen.