Natacha Hinoul
Leestip van Natacha Hinoul
Kennis is macht :-)

Huiveringwekkend

4 juni 2020

Er zijn van die verhalen die je, meteen nadat je het laatste woord hebt gelezen, van op de eerste pagina meteen opnieuw wilt lezen. Om er dieper op in te gaan en het verhaal nog beter in je op te nemen.

Zuivering van Tom Lanoye is zo’n verhaal. Met virtuoos taalgebruik, eigen aan Lanoye, word je bladzijde na bladzijde steeds dieper meegesleurd in huiveringwekkende gebeurtenissen. Wat aanvankelijk lijkt op bijna triviale dagboekverslagen van de vereenzaamde Gideon over zijn niet zo triviale job mondt uit in het onvoorstelbare.

Ik heb het boek niet in één ruk kunnen uitlezen. Daarvoor bezorgde het me te veel hartkloppingen. Op meesterlijke wijze sluit quasi elk hoofdstuk af met een cliffhanger, de spanning bouwt op tot een tergende ondraaglijkheid. En helaas gaat het niet om de spanning van een thriller of detective want die kan je afdoen als pure fictie en dus vergeten zodra je het boek sluit. Het meest angstwekkende aan dit fictieve verhaal is dat de gebeurtenissen naadloos aansluiten bij de actualiteit en de maatschappij van vandaag. Soms lijkt Lanoye zelfs een voorspellende gave te hebben gehad. Ik kan me niet van de indruk ontdoen enkele voorvallen uit het verhaal nog maar onlangs in het nieuws te hebben gezien – lang nadat Lanoye ze heeft beschreven. Het wijst er voor mij alleen maar op dat hij de maatschappelijke angsten, twijfels en veranderingen die de laatste jaren in velen van ons leven haarfijn heeft gedetecteerd en in woorden gevat.

Synopsis

Een eenzame man met een spraakgebrek neemt een Syrische vluchteling in huis, maar wanneer ook de echtgenote, de puberdochter en de jonge zoon uit het door een burgeroorlog verscheurde land arriveren, beginnen er scheurtjes te ontstaan in de onderlinge verhoudingen.

Natacha Hinoul
Leestip van Natacha Hinoul
Kennis is macht :-)

Zuivering : roman
Titel:
Zuivering : roman
Auteur:
Tom Lanoye
# pagina's:
350 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044633245
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mens en maatschappij
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips