Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wake-up call

20 mei 2022

Zee Nu. Door: Eva Meijer.

Ik ben fan van Eva Meijer, ik lees en verzamel alles wat ze schrijft. Dus ook Zee Nu. (Het valt me trouwens op hoeveel boeken er verschijnen die verband houden met de zee en het water, ik ben daar wel blij mee.)

Meijer is filosoof en schrijver maar in mijn ogen ook activist en dat activisme sijpelt er in al haar boeken een beetje doorheen. In Zee Nu lekt het van elke pagina. Wie niet met zijn kop in het zand leeft weet dat het niet langer 5 voor twaalf is op het vlak van het milieu/klimaat; een boek dat daarover handelt kan alleen maar het bewustzijn meer aanwakkeren (hoop ik). In Nederland is het zee-probleem urgenter dan bij ons in België dus daar zal dit boek nog harder binnenkomen.

Het verhaal vertelt wat er gebeurt als de zee elke dag een kilometer verder het land in komt. Eerst leest het boek als een opeenstapeling van nieuwsberichten (en daaraan gelinkte reclameboodschappen) daarna komen ook meer en meer de persoonlijke verhalen aan bod. Evacueren of niet en wanneer en waarheen. En wat met de huisdieren? Wie is er solidair met vluchtelingen, wie plundert er, wie verspreidt er fake news?

Meijer geeft ons een inkijkje in hoe het kan zijn, kan worden. Ze geeft ons ook een schop onder de kont om echt werk te maken van een ommekeer. Dit boek is een literaire wake-up call. Geen fijn, gezellig boek. Wel een urgent en confronterend verhaal. Ik lees liever haar meer persoonlijke, filosofische boeken maar ben wel blij dat ze met Zee Nu een inkijkje heeft gegeven in een toekomst die we niet willen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Zee nu : roman
Titel:
Zee nu : roman
Auteur:
Eva Meijer
# pagina's:
236 p.
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789464520132
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klimaatveranderingen, Natuurrampen, Nederland ; 2010-
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips