Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Moedig

24 mei 2022

Veranderen: methode. Door: Edouard Louis.

Louis kennen we van de bestsellers: Weg met Eddy Belleguele, Strijd en metamorfose van een vrouw,… Hij schrijft over zijn eigen leven, ook in dit boek. Het knappe is dat Veranderen over dezelfde dingen gaat als zijn vorige boeken (ahja, zijn verleden blijft zijn verleden) en toch helemaal anders is. We krijgen als het ware een inkijkje achter de schermen. Soms vertelt hij dingen die als tegengesteld lijken aan wat hij vroeger schreef. Maar dat is het natuurlijk niet; hét verleden bestaat niet, we hebben enkel onze herinneringen en die kunnen anders ingekleurd worden.

Edouard Louis, geboren Eddy Belleguele, heeft zijn leven lang keihard gewerkt om aan zijn jeugd, zijn dorp, de armoede te ontkomen. Hoe hard en nietsontziend hij te werk is gegaan lezen we in Veranderen: methode. Het is boeiend en soms ook inspirerend om te lezen.

Daarnaast is het ook hartverscheurend om te lezen dat groei ook verlies betekent. Hoe meer je vooruitgaat, hoe groter de afstand tot de achterblijvers wordt. Die achterblijvers zijn/lijken datgene dat je wil ontgroeien maar als later blijkt dat de banden quasi volledig doorgesneden zijn doet dit toch pijn. Louis wil terug naar zijn verleden én hij wil het niet. Dat blijft een rode draad doorheen zijn leven. Constant onderweg zijn, vooruit willen, vluchten. Maar jezelf neem je natuurlijk altijd mee.

Veranderen: methode leest vlot, meeslepend, ontroert en zet je aan het denken. Over jezelf én de wereld. Het verandert je ;)

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Veranderen : methode
Titel:
Veranderen : methode
Auteur:
Édouard Louis
# pagina's:
302 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403151618
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips