André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

de grens tussen wat fictie en wat realiteit was

28 juni 2022

Willem Elsschot is een van mijn lievelingsschrijvers. Ooit heb ik het genoegen gehad om mee te mogen werken aan een Elschotweek. Al zijn boeken werden toen voorgelezen. Julien Schoenarts las toen als laatste in de rij Villa des Roses voor en dat was werkelijk subliem. Datzelfde Villa des Roses heb ik verschillende malen gelezen en ook van de verfilming heb ik enorm genoten. Willem Elsschot schreef Villa des Roses in 1910. Meer dan honderd jaar later staat zijn debuutroman nog als een huis. Recent verscheen van Eric Rinckhout (°1956) Willem Elsschot in Parijs Waarin hij vooral de focus legt op het tot stand komen van Villa des Roses. Rinckhout publiceerde hiervoor reeds enkele werken over Elsschot en is ook de auteur van de Antwerpse Dwaallicht-wandeling.
In Willem Elsschot in Parijs gaat Rinckhout op zoek naar de “Villa des Roses het decor voor de roman van Elsschot. Van 1906 tot 1908 verbleef hij hier. Helaas werd de villa reeds in 1910 gesloopt. Eric Rinckhout neemt ons mee op een wandeling door het Parijs van toen: de metropool van de innovatie, de ‘ ville lumière met haar metro, cinema’s, grootwarenhuizen en welig tierende prostitutie. Parijs, de stad waar alles te koop was: het geknipte decor voor Elsschots Villa des Roses.
Het pension herbergt in het gelijknamig boek een internationale selectie aan gasten die voor humor en droefheid zorgen. De persoonlijke trekjes, droeve en komische gebeurtenissen, worden heel knap beschreven. Zo zorgt de komst van een nieuwe meid voor heel wat commotie.
Elsschot beschrijft op meesterlijke wijze de bekrompen en kleinburgerlijke moraal in het begin van de vorige eeuw.
In zijn werk tracht Eric Rinckhout het verblijf van Willem Elsschot in Parijs te kaderen. En hij doet dat werkelijk voortreffelijk en gaat erg grondig te werk. Hij trekt naar Parijs en zoekt daar in verschillende archieven alles op wat hij over het pension en zijn bewoners kan terugvinden. Hij legt duidelijke verbanden en zoekt de grens op tussen wat fictie en wat realiteit was. Samen met Rinckhout treden we in de Parijse voetstappen van Elsschot.
Eric Rinckhout maakt op een onnavolgbare wijze een analyse van auteur, boek en de locatie: Parijs


André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen
Titel:
Willem Elsschot in Parijs : op zoek naar de Villa des Roses en haar geheimen
Auteur:
Eric Rinckhout
# pagina's:
110 p., [16] p. platen
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460019562
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Parijs ; 1900-1918
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips