André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

We zijn vergeten dat we het wisten.

11 augustus 2023

Geert Buelens is een Vlaamse intellectueel maar is wel in Utrecht, Nederland hoogleraar Nederlandse letterkunde. Hij heeft naam en faam als cultuurhistoricus, ondermeer met zijn boek 'De jaren zestig.

Voor Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972 kreeg hij de Boon Fictie-non fictie 2023.

De hoofdlijn van het boek is dat ongeveer alles wat we tegenwoordig weten over de klimaatchaos en de noodzakelijke maatregelen om het tij te keren, een halve eeuw geleden ook al wisten, maar we zijn vergeten dat we het wisten.
De auteur vertrekt vanuit het jaar 1972, het jaar waarin de Club van Rome de beroemde studie “Grenzen aan de groei” publiceerde en er sprake was van een ongekend momentum qua milieubewustzijn.
De mensheid wist in 1972 dat de planeet in gevaar was”, schrijft Buelens. Daarvoor put hij niet enkel uit wetenschappelijke bronnen, maar ook uit strips, literatuur, films en series. Zoals “De Kat” op de toenmalige BRT, de lenige held die actie ondernam tegen milieu-overtredingen.

De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden. Aanleiding voor het maatschappelijke debat was het rapport van de Club van Rome. Van Grenzen aan de groei werden alleen al in onze gewesten een kwart miljoen exemplaren verkocht.

Geert Buelens beperkt zich niet tot de gebeurtenissen in het jaar 1972. Als lezer krijg je ook een beeld van wat er leefde voor en na 1972 - er was bijvoorbeeld toen ook een eerste milieuconferentie van de Verenigde Naties in Stockholm. De auteur neemt in zijn wereldverhaal talrijke relevante voorbeelden op uit het eco-activisme en -engagement voor "moeder aarde", de politiek, de bedrijven, de populaire cultuur, de kunst en de literatuur. Kortom een uiterst boeiend werk dat een dikke boon en dé Boon verdient.

Synopsis

Analyse van de geopolitieke en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen sinds het uitkomen in 1972 van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972
Titel:
Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972
Auteur:
Geert Buelens
# pagina's:
323 p.
Uitgeverij:
Querido Facto
ISBN:
9789021436722
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieubeleid ; geschiedenis, Klimaatveranderingen ; geschiedenis, Ecologische geschiedenis
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips