Het bestaan is meer dan het gewone leven
Kasper Kind, het hoofdpersonage van Yves Petry’s nieuwe roman, is hoofdverantwoordelijke over vier boswachters met 'een hoogontwikkeld milieubewustzijn, een diepgaande liefde voor de natuur en een bovengemiddelde bekommernis om de toekomst van mens en planeet'. Kind droomt er van om zijn ex-minnaar, de publieksintellectueel Max De Man, om te brengen met zijn eigen dienstwapen.
Terwijl Kinds moordfantasie vorm krijgt, wordt de lezer getrakteerd op diens ideeën en bezorgdheden over het verval van het bos, de aardbol en de bewoners van beide.
Kaspers gevecht met Max - een fantasie, zoals de titel van het eerste deel van de roman al aangeeft - is een gevecht met zichzelf. In zijn geest laat hij de motivatie om Max te vermoorden meer en meer aanzwellen. Hij doet alles om de moord degelijk voor te bereiden..
In 'De moord', het tweede en veel kortere deel van 'Overal zit mens', zou je verwachten dat Kasper de sprong van fantasie naar werkelijkheid maakt. Maar Kasper lijkt ook een medemens geworden. Niet zijn unieke zelf maar de mensheid is zijn nieuwe ik.
Het bestaan is meer dan het gewone leven. Dat idee is diepgeworteld in de personages van de Yves Petry.
Kaspers breinwandelingen zijn te complex en te tegenstrijdig om zich te laten vangen in categorische uitspraken, maar leveren wel een dijk van een roman af.
Synopsis
Een zonderlinge bosbeheerder voelt zich in het nauw gedreven door de alomtegenwoordigheid van de mens en het collectief, en beraamt als daad van verzet een moord op een publieksintellectueel.