Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Mokerslag

7 april 2022

Het voorval. Door: Annie Ernaux.

De jaren, het eerste boek van Ernaux dat ik las blies me omver. Het voorval vergeet ik nooit meer. Het is aangrijpend, beklemmend, hartverscheurend en misselijkmakend. Maar bovenal wederom indrukwekkend goed geschreven.

In Het voorval lezen we de reconstructie van een illegale abortus die Annie Ernaux onderging als studente van 23, in de herfst van ’63. (Abortus zou pas in 1975 worden gelegaliseerd in Frankrijk.) Op basis van haar agenda en dagboek van toen probeert Ernaux zo waarheidsgetrouw mogelijk verslag te doen van de feiten en de aanloop er naar toe. De oorspronkelijke uitgave van dit boek verscheen pas in 2000. Zo lang duurde het eer Annie er de juiste woorden voor kon vinden.

Jammer genoeg is dit verhaal vandaag nog even actueel. Kijk maar naar Polen en Texas bijvoorbeeld, zoals ook Marja Pruis aanhaalt in haar boeiende nawoord. Het voorval is van alle tijden en het is een verhaal dat nog niet vaak genoeg verteld is geweest (ondanks de schrijfster’s twijfel hierover). Vast staat dat weinigen het op zo een loepzuivere, onsentimentele, diep pijnlijke manier zullen kunnen neerpennen.

De cover van het boek raakt je, het blijkt een beeld te zijn uit de verfilming van dit boek. Vanaf februari zal die film ook bij ons te zien zijn. Ik twijfel of ik het aandurf om die in de bioscoop te gaan zien. Het verhaal is zo indringend.

Maar laat dit jou er niet van weerhouden om de film te gaan zien, het boek te kopen én het te delen. Dit is een must-read. Op maatschappelijk én literair vlak. Ik wil alles van Ernaux lezen.

Synopsis

Terugblik op het jaar 1963, waarin de schrijfster (1940- ) als jonge studente ongewenst zwanger raakte.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Het voorval : novelle
Titel:
Het voorval : novelle
Auteur:
Annie Ernaux
# pagina's:
99 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029545822
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Abortus
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips