Carolien Krijnen
Leestip van Carolien Krijnen

Voor de liefhebbers van het genre

6 mei 2020

Omdat ik net als zovelen genoten heb van Downtown Abbey dook ik met hoge verwachtingen in dit boek.

Ik houd van boeken met een historische achtergrond en het was dan ook meteen raak met de openingsscene. Het bal van de Hertogin van Richmond in Brussel ter ere van Wellington, op de vooravond van de slag van Waterloo spreekt velen tot de verbeelding, zoek het maar eens op op Google. Op het slagveld zijn edelen gesneuveld die recht van het feest ten strijde zijn getrokken, in hun sjiekste kleren. Het was de perfecte setting om de eerste personnages neer te zetten.

Jammer genoeg was voor mij de betovering van korte duur. Na een emotioneel begin neemt de auteur de lezer 25 jaar later in de tijd. Sommige personnages zijn er niet meer, de andere zijn 25 jaar ouder, en het waren er zoveel ... Veel te veel. Het duurde dik 200 bladzijden voor ik echt wist wie wie was, en naar het einde toe zat ik toch nog vaak op het verkeerde spoor.

Fowles probeert het verhaal te vertellen vanuit verschillende standpunten, de 'alwetende verteller' en dat maakte het er voor mij niet gemakkelijker op.

Ik leef graag mee met één of meerdere personnages, en door deze schrijfstijl te gebruiken kun je wel heel veel vertellen, maar verlies je diepgang.

ik heb het boek uitgelezen, dat doe ik altijd, ook met boeken die me minder bevallen, en naar het einde toe wordt het nog even spannend, maar dit is geen boek wat ik later nog eens ter hand zal nemen, iets wat ik met talloze boeken die ik tot hiertoe verslonden heb al wel heb gedaan, en nog van plan ben.

Maar als je houdt van Engelse geschiedenis, de verschillen tussen upstairs en downstairs, en de klassieke poor boy meets rich girl storyline, met een (verwachte) twist, ga er dan voor!

Veel leesplezier

Synopsis

Twee Engelse families komen in het midden van de 19e eeuw tegenover elkaar te staan wanneer hun kleinzoon 25 jaar na zijn geboorte ten tonele verschijnt.

Carolien Krijnen
Leestip van Carolien Krijnen

Belgravia
Titel:
Belgravia
Auteur:
Julian Fellowes
# pagina's:
479 p.
Uitgeverij:
Bruna
ISBN:
9789400507814
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Aristocratie ; Groot-Brittannië ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips