Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Wat is de werkelijkheid? Wat zie je (on)bewust niet?... Boeiend!

30 november 2022

Genre non-fictie, natuurwetenschappen ****

In dit boek staan de blinde vlekken die we als mens hebben centraal, zowel onze biologische, sociale als culturele blinde vlekken komen aan bod. Vanzelfsprekendheden worden in vraag gesteld. Net die dingen waar we liever niet bij stil staan en dat geeft vaak een beetje een oncomfortabel gevoel. Ik vind het geweldig als een boek je doet nadenken, dit is er zeker zo ééntje!

De schrijfster plaatst zaken in perspectief en schopt ons een geweten. De realiteit waarin we leven - onze hedendaagse maatschappij - zit vol met blinde vlekken. De tegenstelling tussen het feit dat we leven in een tijd waarin alles wat we doen wordt gezien en/of gedocumenteerd (dmv camera's, internet enz) en er toch ook een gigantisch gebrek is aan transparantie, denk maar aan onze voedselproductie (camera's in een slachthuis, kan je je dit al voorstellen?) enz.

Het boek is heel informatief en toch vlot en interessant geschreven - geen droge koek dus. Leuke weetjes (hier volgt een random opsomming van zaken die ik persoonlijk heel tof vond, het boek staat er bol van, echt heerlijk!) zoals bijvoorbeeld hoe kwam de meter (100 cm) tot stand, wat maakt de paloloworm zo uniek,wat is de link tussen sidderalen en batterijen, hoe slaan mestkevers er toch in om in een rechte lijn hun bolletje mest te rollen zo ondersteboven en verscholen achter dat balletje stront? Je komt meer te weten over de taal van prairiehonden, hoe het 'zalmwoud' aan zijn naam komt enzovoort enzovoort. Smullen.

Vorig jaar las ik 'Sapiens; een kleine geschiedenis van de mensheid' van Yuval Harari - een fascinerend boek, heel informatief en het werd 1 van mijn absolute favoriete boeken aller tijden. 'Wat jij niet ziet' van Ziya Tong is 1 van mijn favorieten van dit jaar, ook zij weet met haar vertelstijl en uiteenlopende onderwerpen de lezer absoluut te boeien. Echt indrukwekkend!

Synopsis

Wetenschapsjournaliste beschrijft hoe menselijk 'eigenaarschap' zich heeft ontwikkeld van evolutionaire overlevingsstrategie tot een voor de mens bedreigende eigenschap,omdat de mens allerlei blinde vlekken heeft waardoor hij de desastreuze uitkomsten van zijn handelenn op lange termijn niet voorziet.

Tine Dew
Leestip van Tine Dew

Wat jij niet ziet : blinde vlekken, verborgen feiten en de gevaarlijke illusies van onze wereld
Titel:
Wat jij niet ziet : blinde vlekken, verborgen feiten en de gevaarlijke illusies van onze wereld
Auteur:
Ziya Tong
# pagina's:
408 p.
Uitgeverij:
UitgeverIJ
ISBN:
9789083058610
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Waarneming, Schijn en werkelijkheid
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips