André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een reis die hij van binnen zal afmaken.

7 augustus 2023

Kader Abdolah (Iran, 1954) is niet alleen de schrijver van grote romans als Spijkerschrift,Het huis van de moskee, Salam Europa! (longlist ECI Literatuurprijs 2017) en Op zoek naar Ramona, maar ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De boodschapper en 1001 nacht, die in Nederland en Vlaanderen heel succesvol waren. Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, maar gaven hem ook de kans om een boek over Rumi te schrijven. Het resultaat is Wat je zoekt, zoekt jou.

Het boek is een reis op zichzelf het is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald.

Rumi werd geboren onder de naam Mohammed Djalal Eddin in de stad Balch, dat in het huidige Afghanistan ligt. Via een reis, onder de dreiging van Djengiz Kahn, die in die tijd hele gebieden veroverden (met bloedig gevolg), ging Rumi met zijn vader, de mysticus Bahao Eddin via Bagdad en Mekka naar Konya.

De reis, de gedichten, de verhalen, alles wordt door Kader Abdolah heel fijnzinnig beschreven. ‘
Opvallend dat de reis die Rumi als jongen maakt, op de vlucht voor geweld, hem uiteindelijk leidt naar een reis die hij van binnen zal afmaken.
Die worsteling en die bevrijding beschrijft Kader Abdolah meesterlijk en met de nodige pijn, want ook Rumi was een mens. Een mens met tekortkomingen naar zijn eigen gezin. Maar de reis naar binnen, zeker nadat hij een metgezel ontmoet die van grote betekenis wordt in zijn leven, de man Shams Tabrizi, voelt als een ontsnappen aan de dood. Rumi klemt zich aan Shams vast als een reddingsboei. ‘
Rumi heeft in veel van zijn gedichten deze Shams opgevoerd.
Uiteindelijk leert Shams aan Rumi de bevrijding ook via dat wat we nu de Derwish dans noemen, de samadans. Zo kenmerkend voor het Soefisme vandaag de dag. En niet alleen deze dans; uiteindelijk begonnen zij beiden met het stichten van een abdij die een historische breuk in de conventionele islam veroorzaakt. Wat je zoekt zoekt jou openbaart aan de lezer de pracht van Perzische literatuur!

Synopsis

Kader Abdolah dook in het leven en werk van de dertiende-eeuwse Perzische mysticus en dichter Rumi. Wat je zoekt, zoekt jou is een drieluik geworden: hij schreef een novelle over het leven van Rumi, vertaalde zo'n negentig gedichten en vijftig verhalen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Wat je zoekt, zoekt jou : een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi
Titel:
Wat je zoekt, zoekt jou : een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi
Auteur:
Kader Abdolah
# pagina's:
427 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044651928
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips