André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De balans van een niet alledaags gezinsleven

27 januari 2024

Titi Zaadnoordijk (1960) is beeldend kunstenaar, dichter en performer. In 1978 vatte ze haar studie biologie aan, maar een paar jaar later koos ze toch voor de kunstacademie. Titi Zaadnoordijk woont en werkt in het Friese Scherpenzeel. Vreugde is ook een soort liefde is Zaadnoordijks zevende dichtbundel. Voor mij persoonlijk was het wel de eerste kennismaking met haar werk en dat was toch wel een bijzondere ontdekking. Toen ik de cover en de titel zag verwachtte ik eerlijk gezegd nogal wat zeemzoeterige poëzie. Van dat idee was ik echter heel vlug verlost.Reeds vanaf de eerste gedichten was het me duidelijk dat dit werk van een veelzijdig kunstenaar is die met daverende kracht in beeld en woord de confrontatie met de lezer aangaat. Ze weet wel te relativeren, maar ze weet ook op een benijdenswaardige manier humor en satire door alle frustraties en humor te verwerken. In Vreugde is ook een soort liefde maakt Titi Zaadnoordijk (1960) in haar bijzondere stijl de balans op van een niet alledaags gezinsleven gekoppeld aan beschouwingen over het ouder worden, de behoeftes en eenzaamheid.

Op het moment zijn we/

niet zo een harmonieus gezin/

de grote pubert wild van zich afslaand/

De kleine zwabbert daar trappend tegenin/

En de oude-dat ben ik- staat schreeuwend /

Langs de kant/

Het leven van een alleenstaande moeder mag dan niet altijd gemakkelijk zijn er is toch ook wel ruimte voor een voorzichtig optimisme.

en het lijkt nu /

alsof een vreemdeling/

jij/

voorbijganger/

alsof jij de onherstelbare /

krassen in mijn lichaam/

toch dicht polijst/

Vreugde is ook een soort liefde is een bundel waarin je vol verwondering kan ronddwalen en de originele illustraties van Titi Zaadnoordijk dragen hier zeker aan bij.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Vreugde is ook een soort liefde
Auteur:
Titi Zaadnoordijk
# pagina's:
72
Aanbevolen voor:
Inspirerend,
Sensationeel

Gerelateerde leestips