Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Geen jaar van stilstand

19 april 2021

Surplace, door Gio Lippens & José De Cauwer

Geen jaar van stilstand

Al bevinden we ons nog steeds in een pandemie en kijken we verlangend uit naar een virusloze toekomst zonder beperkingen, toch voelt het niet slecht om terug te blikken op de lichtpuntjes die we meemaakten.

Als wielerliefhebber was 2020 een jaar van bang afwachten of wedstrijden al dan niet door zouden gaan, of er besmettingen waren en renners in quarantaine moesten, of er überhaupt wedstrijden konden doorgaan, of er uit ravijnen werd geklommen, millimetersprints werden gewonnen, enz… De wielerkalender stond op zijn kop: pas op 1 augustus werd de eerste ProTourwedstrijd, de Strade Bianche, gereden. In 100 dagen werd er een quasi volledig wielerseizoen doorgeduwd.

In Surplace blikken Gio Lippens en José De Cauwer, beiden bekend en vervlochten met de wielerwereld, terug op een fietsjaar waarin ook de minder grote fans zich vastklampten aan deze sport. Zij brengen niet alleen een beeld van wat deze vreemde periode voor hen betekende maar grijpen de nooit geziene stilstand aan om een kijkje te nemen achter de schermen van renners, ploegen en bevoegde instanties. Op afstand corresponderen zij met elkaar maar ook met renners, ploegleiders en wedstrijdorganisatoren. Zij staan stil bij de toekomstmogelijkheden van virtuele koersen, de veiligheid van de renners, de financiering van de sport, enz… Op een boeiende wijze maken ze ons duidelijk dat het niet zo evident is een wedstrijd te organiseren, laat staan tot in de huiskamer te brengen.

Surplace brengt een vlot geschreven relaas van een bewogen jaar als was het een wedstrijd aan zich: een onzekere start, een ongekend parcours, een race met maar één doel: winnen!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Surplace
Titel:
Surplace
Auteur:
Gio Lippens
# pagina's:
415 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021424507
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wielrennen
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips