Magy de Bie
Leestip van Magy de Bie
Goede romans zijn als eten en drinken. Een kijk op de wereld vanuit een ander perspectief. Even ontsnappen in verhalen. Smullen van taal..

hoe eenzaam we zijn in ons hoofd

2 april 2024

Dit boek kreeg ik cadeau van een vriendin die grote fan is van de auteur. "Laat je niet afschrikken door de titel" zei ze erbij.

"Straf" is een boek met 12 kortverhalen. Elk verhaal belicht 1 persoon en een keuze die hij of zij maakt - gezien de omstandigheden of gebeurtenissen - en de gevolgen van die keuze. De auteur beschrijft het bijna droog, kort en treffend, hij observeert en des te meer zit je meteen mee in het verhaal. Je begrijpt van elk van deze mensen waarom ze doen wat ze doen, of waarom ze op een bepaalde manier reageren. Hoe de dingen, vaak uit een onvermogen, zomaar kunnen ontsporen. Uit elk van de personages spreekt een fundamentele eenzaamheid. Hoe alleen we zijn in ons hoofd. Het is een diepmenselijk boek, je voelt het mededogen van de auteur.

"Als alles stil is, gebeurt het meest" - dat is de quote van Soren Kierkegaard die te lezen staat op de eerste pagina en die het boek goed vat.

Ferdinand Von Schirach schrijft trouwens vanuit zijn ervaring als strafadvocaat. Hij heeft dit soort verhalen en mensen dus vaak meegemaakt. Als auteur veroordeelt hij nooit.

Een aanrader! Benieuwd naar zijn andere boeken.

Synopsis

Twaalf verhalen rond verdachten die ogenschijnlijk zonder vooropgezet doel een misdrijf hebben gepleegd en aan wie de rechtbank al of niet een straf oplegt, wat vragen rond schuld, verantwoordelijkheid, gerechtigheid, nalatigheid oproept.

Magy de Bie
Leestip van Magy de Bie
Goede romans zijn als eten en drinken. Een kijk op de wereld vanuit een ander perspectief. Even ontsnappen in verhalen. Smullen van taal..

Straf : verhalen
Titel:
Straf : verhalen
Auteur:
Ferdinand Von Schirach
# pagina's:
200 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029529044
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Goed en kwaad
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Subtiel,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips